Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί των οδηγών ΚΤΕΛ από 1-5-2022

 Με το ΦΕΚ Β' 2030/21-4-22 (κατεβάστε το από εδώ), αυξήθηκε ο βασικός μισθός όσων αμείβονται με τη ΕΓΣΣΕ στα 713 ευρώ μικτά. Επομένως, οι μισθοί των οδηγών, που αμείβονται με την Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διαμορφώνονται ως εξής:

Σημείωση για τις τριετίες: Ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %)

ΠΙΝΑΚΕΣ:

Α. ΟΔΗΓΟΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ "ΑΝΕΥ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ" (οι περισσότεροι οδηγοί, πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα, αν δεν υπάρχει εισπράκτορας), με ασφάλιση ΒΑΡΕΑ (πακέτο κάλυψης 105):




Β. ΟΔΗΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ "ΑΝΕΥ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ"


* από 1-6-2022, θα μειωθούν κατά 0,25% για τον εργαζόμενο και άλλο 0,25% για τον εργοδότη οι κρατήσεις ΕΦΚΑ Μισθωτών (ΙΚΑ) και συνεπώς θα υπάρξει πολύ μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές.

** από τις ανωτέρω καθαρές αποδοχές, παρακρατείται φόρος εισοδήματος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ο οποίος είναι μηδενικός ή μικρός, στα χαμηλά εισοδήματα.

***  η κατά την διάρκεια του νομίμου ωραρίου πρόσθετη απασχόληση καθ’ οδόν του οδηγού υπεραστικού λεωφορείου με καθήκοντα εισπράκτορα, που παρέχονται από αυτόν κατά τρόπο διαρκή εξαιτίας του ότι το λεωφορείο δρομολογείται χωρίς εισπράκτορα, συνιστά πρόσθετη εργασία αυτού για την οποία ο τελευταίος δικαιούται ανάλογης πρόσθετης αμοιβής (ΑΠ 1002/2017). Ο Άρειος Πάγος (ΑΠ 1002/2017) θεωρεί ως πλέον κατάλληλο μέτρο υπολογισμού της αμοιβής για την πρόσθετη εργασία των οδηγών το ποσό των 5,90 € ανά ημέρα οδήγησης χωρίς εισπράκτορα ή 21 (ημέρες πραγματικής οδήγησης) Χ5 = 123,90 ευρώ. 

**** Τα παραπάνω ποσά αφορούν οδηγούς που ασφαλίζονται στο πακέτο 105. Άλλες ειδικότητες, έχουν χαμηλότερες ή υψηλότερες κρατήσεις ΕΦΚΑ, επομένως οι καθαρές αποδοχές είναι διαφοροποιημένες.



Φωτογραφία με δικαιώματα χρήσης από sakisgeorgiadis.blogspot.com και συναίνεση του προσώπου


ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ

sakisgeorgiadis