Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΝΕΟ ΦΕΚ: Τι άλλαξε στις μετακινήσεις με αεροπλάνο - Τι ισχύει στις μετακινήσεις μέχρι 2 Αυγούστου 2021

 Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Β' 3349 / 26-7-21, που περιλαμβάνει την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 47302. Σύμφωνα με την απόφαση, παρατείνεται η ισχύς των μέτρων που περιγράφονται στο ΦΕΚ Β' 3117 (δείτε εδώ), μέχρι και την 2η Αυγούστου και ώρα 06.00 με μία μόνο τροποποίηση:


 Η παρ. 5 του σημείου 18 (Μεταφορές) του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 τροποποιείται αναφορικά με τη μετακίνηση ανήλικων επιβατών δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών σε πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς και το σημείο 18 διαμορφώνεται ως εξής:


Προστέθηκε δηλαδή η δυνατότητα για τους ανήλικους 12-17 ετών, να πραγματοποιούν μετακινήσεις ΚΑΙ με self test τελευταίου 24ωρου, στις πτήσεις εσωτερικού προς νησιά.

Η μέχρι 26 Ιουλίου ισχύουσα παράγραφος



ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 26/7/21 ΜΕΧΡΙ 2/8/21


Ι. Με λεωφορείο, Ταξί, Μετρό, Τραμ, Τρένο : ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Σε ότι αφορά τις οδικές χερσαίες μεταφορές (ΚΤΕΛ, αστικά και υπεραστικά, τουριστικά κλπ λεωφορεία), ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή : πληρότητα 85% στα υπεραστικά, 65% στα αστικά και χρήση μάσκας. Στα χερσαία μέσα ΔΕΝ απαιτείται κανένα πιστοποιητικό, ούτε διαχωρίζονται οι επιβάτες σε εμβολιασμένους και μη. Ισχύει  έως και τη Δευτέρα, 2-8-2021 και ώρα 6:00


ΙΙ. Με πλοίο

Σε ότι αφορά ταξίδι με πλοίο, : επιβίβαση επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 14 ημέρες πριν και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν PCR test τελευταίου τριημέρου ή Rapid test από εργαστήριο τελευταίου διημέρου και φέρουν μαζί τους βεβαίωση του εργαστηρίου ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τέλος, μπορούν να ταξιδεύουν άτομα, που φέρουν πιστοποιητικό νόησης, που ισχύει 6 μήνες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για ανήλικους 12-17 ετών στο πλοίο: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.


Σημειώνεται ότι για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα παραπάνω μπορούν να επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα gov.gr, είτε σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τηλέφωνο.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πολλές εταιρείες ή λιμενικοί ζητούν από όλους self test κατά την επιστροφή από νησιά. Αυτό είναι παράνομο. Self test ΑΠΟ νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, απαιτείται μόνο για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της περ.α', όπου η περ.α' είναι οι εμβολιασμένοι, νοσήσαντες κλπ. Επομένως, όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, δεν υποχρεούνται να κάνουν και σελφ-τεστ, κατά την επιστροφή τους! Το self test είναι εναλλακτική δυνατότητα, για όσους δεν έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, PCR ή Rapid test και όχι υποχρέωση. "Εναλλακτικά" λέει το ΦΕΚ.


Τέλος, όταν οι επιβάτες ανεβαίνουν σε πλοίο , πρέπει να συμπληρώνεται το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας.


ΙΙΙ. Με αεροπλάνο

Για ταξίδι με αεροπλάνο προς νησιωτικούς προορισμούς, ισχύουν τα ίδια με τα πλοία, πλην της διαφοροποίησης για τους ανηλίκους 12-17 ετών. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αεροπορικές εταιρείες, κατά την έκδοση του εισιτηρίου και δειγματοληπτικά από την αστυνομία, σε αεροδρόμια.

Σε όλα τα μέσα, χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά, δεν γίνεται δεκτός επιβάτης, αν δεν φοράει μάσκα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για ανήλικους 12-17 ετών για ταξίδι με αεροπλάνο προς νησιωτικούς προορισμούς, γίνονται δεκτά ΚΑΙ self test τελευταίου 24ωρου.

sakisgeorgiadis