Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Νέο ΦΕΚ - Πώς ταξιδεύουν εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από 5 Ιουλίου

Δημοσιεύθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3/7/21, αφού επανεκτυπώθηκε λόγω λάθους, το ΦΕΚ Β΄2879/2-6-2021, με την ΚΥΑ 41332 , που υλοποιεί τις εξαγγελίες των αρμοδίων, για τις νέες προϋποθέσεις ταξιδιού με πλοία και αεροπλάνα. 

Αναλυτικά, τι ισχύει για ταξίδι:



Ι. Με λεωφορείο, Ταξί, Μετρό, Τραμ, Τρένο : ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Σε ότι αφορά τις οδικές χερσαίες μεταφορές (ΚΤΕΛ, αστικά και υπεραστικά, τουριστικά κλπ λεωφορεία), ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή : πληρότητα 85% στα υπεραστικά, 65% στα αστικά και χρήση μάσκας. Στα χερσαία μέσα ΔΕΝ απαιτείται κανένα πιστοποιητικό, ούτε διαχωρίζονται (ακόμη) οι επιβάτες σε εμβολιασμένους και μη. Ισχύει για την εβδομάδα 5-12 Ιουλίου, ό,τι και την προηγούμενη.

ΙΙ. Με πλοίο

Σε ότι αφορά ταξίδι με πλοίο, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές: επιβίβαση επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 14 ημέρες πριν και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν PCR test τελευταίου τριημέρου ή Rapid test από εργαστήριο τελευταίου διημέρου και φέρουν μαζί τους βεβαίωση του εργαστηρίου ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τέλος, μπορούν να ταξιδεύουν άτομα, που φέρουν πιστοποιητικό νόησης, που ισχύει 6 μήνες.

ΙΙΙ. Με αεροπλάνο

Για ταξίδι με αεροπλάνο, ισχύουν τα ίδια με τα πλοία. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αεροπορικές εταιρείες, κατά την έκδοση του εισιτηρίου και δειγματοληπτικά από την αστυνομία, σε αεροδρόμια.

Σε όλα τα μέσα, χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά, δεν γίνεται δεκτός επιβάτης, αν δεν φοράει μάσκα.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ (Τα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο σημείο 18, σελίδα 37496)




sakisgeorgiadis