Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

85 εκ.ευρώ αποζημίωση για την υποθαλάσσια που δεν έγινε ποτέ...

 Γράφαμε στις 24-2-2022, σχετικά με το έργο του (στοιχειωμένου) Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ:
"Οπότε, ο ενεργειακός κολοσσός, εκνευρισμένος, αποφάσισε να ακολουθήσει μια πεπατημένη, από την οποία θα βγει κερδισμένη η εταιρεία και χαμένοι ....οι φορολογούμενοι. Θα προσφύγει στα δικαστήρια, όπως έγινε στο παρελθόν με την (άλλο όραμα κι αυτό!) "υποθαλάσσια οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης", όπου ο ανάδοχος προσέφυγε στα δικαστήρια, για μη τήρηση των υποχρεώσεων του αναθέτοντα, κέρδισε όλες τις δίκες και ...67 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έφτασαν με τους τόκους στα 170 εκατομμύρια (!) σήμερα, χωρίς να βάλει ούτε καρφί! Το ίδιο θα συμβεί κάποια στιγμή και με τη σύμβαση της ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι προφανές ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια, θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να κάνει τίποτε."


Αναφέραμε ως παράδειγμα, την περιπέτεια της "υποθαλάσσιας", για να μη συμβεί το ίδιο με τον ΟΑΣΘ.


Οπότε, χθες είχαμε μια εξέλιξη, για να γίνει κατανοητό, το γιατί αυτή η χώρα χρωστάει 400 δις...

85 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

Με το ποσό των 85 εκατ. ευρώ θα αποζημιωθεί από το δημόσιο η κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός αποτελούμενη από την Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ) – Archirodon – Boskalis για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, έργο που δεν προχώρησε.

Πρόκειται για υπόθεση που εκκινεί το 2005 όταν η προαναφερόμενη κοινοπραξία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του αυτοκινητόδρομου που θα συνέδεε την δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης με την ανατολική πλευρά κάτω από τη θάλασσα (συνολικό μήκος 6,2 χιλ. με περίπου 1 χιλ. υποθαλάσσιας σήραγγας).

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ, υπεγράφη το 2006 ωστόσο στη συνέχεια «πάγωσε» και το έργο εγκαταλείφθηκε. Υπήρξε μπαράζ προσφυγών και δικαστικών διενέξεων, ενστάσεις για τους όρους της σύμβασης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς γενικότερα αμφισβητήθηκε η σκοπιμότητα της κατασκευής του έργου εξαιτίας των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Επίσης, αρνητικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (2008) και έναν χρόνο αργότερα οι δανείστριες τράπεζες κατήγγειλαν τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις, με τον παραχωρησιούχο από την πλευρά του να καταγγέλλει και αυτός τη σύμβαση, εγείροντας αξιώσεις λόγω συνδρομής του Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου.


Η υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης ήταν μία από τις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης που προωθούνταν εκείνη την εποχή, μαζί με την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Κεντρική και Ιόνια Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Δημόσιο και κοινοπραξία κατέληξαν στο ποσό των 85 εκατ. ευρώ (67,8 εκατ. ως το σύνολο των επιδικασθέντων αποζημιώσεων και 17,1 εκατ. ως τόκους) έπειτα από Πρόταση Συμβιβαστικής Επίλυσης Διαφοράς που κατέθεσε στο υπουργείο Υποδομών η κοινοπραξία και έγινε δεκτή στις 23 Δεκεμβρίου 2021 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη λογική ότι το δημόσιο κινδυνεύει να καταβάλει εν τέλει μεγαλύτερη αποζημίωση. Οι απαιτήσεις σε διάφορες χρονικές περιόδους έφταναν τα 350 εκατ. ευρώ (μαζί με την ηθική βλάβη).

Η απόφαση για την σχετική έγκριση δέσμευσης του ποσού της αποζημίωσης δημοσιοποιήθηκε προχθές και υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

sakisgeorgiadis