Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ιταλία : Πτώση τουριστικού λεωφορείου με 21 τουλάχιστον νεκρούς

 Ενα από τα χειρότερα δυστυχήματα με λεωφορείο, συνέβη χθες Τρίτη 3/10/2023, στην Ιταλία. 

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BBC




Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο συνετρίβη σε αερογέφυρα κοντά στη Βενετία και τυλίχθηκε στις φλόγες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το λεωφορείο διέρρηξε ένα φράγμα και έπεσε σχεδόν 15 μέτρα (50 πόδια) κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή Μέστρε, η οποία συνδέεται με τη Βενετία με μια γέφυρα.

Πέντε Ουκρανοί, ένας Γερμανός και ο Ιταλός οδηγός είναι μεταξύ των νεκρών, δήλωσε ο νομάρχης της πόλης Μικέλε Ντι Μπάρι.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο είπε ότι συνέβη μια «τεράστια τραγωδία».

«Αποκαλυπτική σκηνή, δεν υπάρχουν λόγια», είπε στα social media.

Ένας διασώστης μίλησε για μια «τραγωδία νέων, αν όχι πολύ νέων, εκτός από λίγους ενήλικες».

Μεταξύ των νεκρών είναι τρία παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι είπε ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Δεκαπέντε άτομα είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά. Αξιωματούχοι της Βενετίας δήλωσαν ότι περιλαμβάνουν Ουκρανούς, Αυστριακούς, Ισπανούς και άλλους ξένους τουρίστες.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν δύο 16χρονοι και δύο μικρότερα παιδιά, είπε ο τοπικός κυβερνήτης.

Το λεωφορείο, που μετέφερε 39 άτομα, συνετρίβη γύρω στις 19:45 (17:45 GMT) την Τρίτη. Προφανώς είχε νοικιαστεί από μια τοπική εταιρεία για να παραλαμβάνει τουρίστες από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας σε ένα κάμπινγκ στην κοντινή συνοικία Marghera.

Το όχημα πιστεύεται ότι ήταν υβριδικό, τροφοδοτούμενο από ηλεκτρικές μπαταρίες και αέριο μεθανίου. Ιταλικές αναφορές αναφέρουν ότι η δεξαμενή αερίου εξερράγη κατά την πρόσκρουση και ο διοικητής της πυροσβεστικής Μάουρο Λόνγκο είπε στον ιστότοπο Il Gazzettino ότι οι μπαταρίες πήραν φωτιά και έκαναν τον καθαρισμό του λεωφορείου μια πολύπλοκη επιχείρηση.

Μάρτυρες είπαν στο Rai TV ότι μπορούσαν να ακούσουν τους ανθρώπους να ουρλιάζουν, αλλά οι φλόγες ήταν πολύ ψηλές για να επέμβουν.

Ένας 27χρονος εργάτης από την Γκάμπια και ένας συνάδελφός του ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο. Είπε πώς είχε βγάλει τρία ή τέσσερα άτομα από το λεωφορείο, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή κοπέλα.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι γιατί το λεωφορείο έφυγε από την αερογέφυρα σε μια κατηφορική γραμμή του δρόμου και πέρασε μέσα από μια προστατευτική ράγα και μεταλλικό φράγμα. Η αστυνομία παρακολουθεί βίντεο από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σημείο της συντριβής.

Ο 40χρονος οδηγός εργαζόταν στην εταιρεία λεωφορείων για επτά χρόνια και δεν υπήρχε καμία ένδειξη στο δρόμο ότι είχε προσπαθήσει να φρενάρει πριν το ατύχημα.

Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να αρρώστησε τις στιγμές πριν από το ατύχημα, ανέφεραν δημοσιεύματα.

Οι πυροσβέστες τελικά απομάκρυναν το κατεστραμμένο λεωφορείο από το σημείο νωρίς την Τετάρτη.

Ένα σημείο υποδοχής στελεχωμένο από ψυχολόγους και ψυχιάτρους έχει δημιουργηθεί σε ένα κοντινό νοσοκομείο για να παρέχει υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni είπε ότι οι σκέψεις της ήταν με τα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους», είπε.

sakisgeorgiadis