Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

ΕΕΘ προς Υπουργείο Μεταφορών: Σταματήστε την κωμωδία με τα καθισματάκια στα λεωφορεία

Επιστολή προς τους αρμόδιους του Υπυργείου Μεταφορών (που τα έχουν κάνει θάλασσα, καταστρέφοντας χιλιάδες επιχειρήσεις, επειδή βαριούνται να διαβάσουν τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη - δείτε εδώ), έστειλε το ΕΕΘ. Δείτε την:

 Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει γίνει αποδέκτης πλήθους παραπόνων από μέλη του Τουριστικούς Πράκτορες όπως και από τον Σύνδεσμο Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας — Θράκης για την ακύρωση σχολικών εκδρομών.


Πιο συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τις σχολικές εκδρομές που υλοποιούνται μέσω Τουριστικών Λεωφορείων, καθώς υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Όπως γνωρίζετε, η υπ αριθμόν οικ 45287/2488 από 7-8-2020 εγκύκλιος αναφέρεται σε σχολικά οχήματα, οπότε σε συνδυασμό με την υπ.αρ. Υ Α 17910/1225/4-8-2014 ΦΕΚ Β 2129/2014, βάση της οποίας ταξινομούνται τα κίτρινα σχολικά λεωφορεία, οδηγεί σε παρερμηνεία και σε στρεβλώσεις, που δημιουργούνται από την αναφορά, ότι στο συγκεκριμένο άρθρο «περιλαμβάνονται και διατάξεις μεταφοράς μαθητών με οποιοδήποτε λεωφορείο», ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΆ Ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ. τα παραπάνω οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα πως η εγκύκλιος αυτή αφορά μόνο τα «κίτρινα» σχολικά λεωφορεία.


Η μετακίνηση και μεταφορά μαθητών Α/βάθμιας εκπαίδευσης με οποιοδήποτε λεωφορείο (τουριστικό, υπεραστικό κτλ) ρυθμίζεται κατ εφαρμογή του άρθρου 7 παράγραφος 2 εδ. β (για μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης) της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης 17910/1225 καθώς εκ κατασκευής παρέχουν την υποδομή παθητικής ασφάλειας, δεδομένου πως με τα ίδια ακριβώς λεωφορεία μπορεί να μετακινηθεί για εκδρομή, κατά τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ενήλικας που συνοδεύει ανήλικο τέκνο, σε κάθισμα ενηλίκου, χωρίς καμία αναφορά σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά.

Ζητούμε να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος που προστίθεται στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα του κλάδου των πρακτόρων τουρισμού, αλλά και στις προεκτάσεις του στους χώρους προορισμού, χώρους εστίασης, κτήματα, που φιλοξενούν σχολικές εκδρομές, πολυχώρους, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας προς διόρθωση των παραπάνω στρεβλώσεων που δημιουργούν και μια άδικη μεταχείριση του κλάδου των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, με τις όποιες συνέπειες και στους παραπάνω κλάδους μελών μας που προαναφέραμε.

Σχολικές εκδρομές: Τι ισχύει για τα λεωφορεία - ΟΛΗ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ










sakisgeorgiadis