Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ανησυχία στα ΚΤΕΛ της χώρας για τα νέα μέτρα -rapid test- επιβίβασης ανεμβολίαστων

 Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ, σε αναμονή των αποφάσεων της πολιτείας, που εξήγγειλε ήδη, ότι από την 13η Σεπτεμβρίου, θα απαιτείται rapid test, από τους ανεμβολίαστους, για ...την επιβίβασή τους στα υπεραστικά λεωφορεία.

Ακανθώδες ζήτημα στην εφαρμογή της υποχρέωσης, παραμένει η αρμοδιότητα ελέγχου: ποιός θα ελέγχει δηλαδή τα πιστοποιητικά των επιβατών, ποιός θα είναι υπεύθυνος για την ταυτοπροσωπία του ατόμου που επιδεικνύει το πιστοποιητικό, με ποιά νομοθετική βάση θα κάνουν ιδιώτες απλοί υπάλληλοι των ΚΤΕΛ ελέγχους ταυτότητας,  καθώς και τι θα γίνεται σε περίπτωση δύστροπων πελατών.

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε πλοία και αεροπλάνα, αλλά εκεί τα σημεία αναχώρησης είναι λίγα και ο έλεγχος είναι προσιτός, καθώς υπάρχει συνήθως προσωπικό της αστυνομίας και του λιμενικού, που μπορεί να προστρέξει άμεσα σε περίπτωση επιβάτη, που "ψάχνει για καβγά".

Στα ΚΤΕΛ τα σημεία επιβίβασης είναι πάρα πολλά, δεν υπάρχει στα ΚΤΕΛ η κλασική έννοια του Check-in και το προσωπικό ελέγχου είναι ....μονοπρόσωπο, στις περιπτώσεις εκτός εκδοτηρίων, δηλαδή ο οδηγός. Είναι προφανές, ότι ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει τον αστυνομικό και λόγω έλλειψης χρόνου και λόγω έλλειψης των απαραίτητων "προσόντων" και κυρίως, για λόγους ασφάλειας, αφού πρέπει να κάνει απερίσπαστος τη μία και μοναδική δουλειά του : να οδηγεί με ασφάλεια και αυτοσυγκέντρωση.


"Να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις"

Στο ελάχιστο διάστημα, που είχε ανατεθεί εξωθεσμικά ο έλεγχος της συμμόρφωσης των επιβατών, στην υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας, δημιουργήθηκαν αξεπέραστα προβλήματα, από επιβάτες που αρνούνταν να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα, άλλοι επιβάτες να καλούν την αστυνομία, να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και να υπάρξουν ευάριθμα περιστατικά επιθέσεων σε οδηγούς, μέχρι ....μαχαιρώματα.



"Να ελέγχει η αστυνομία, όχι το προσωπικό μας"

Τα στελέχη των ΚΤΕΛ, φυσικά δεν παρεμβαίνουν ούτε θέλουν να έχουν λόγο σε συγκεκριμένα μέτρα -αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων και της πολιτείας- ζητούν όμως, ο έλεγχος συμμόρφωσης των επιβατών, να γίνεται -προφανώς δειγματοληπτικά, αν δεν επαρκεί το προσωπικό των αρχών- από τα ίδια πρόσωπα, που είναι επιφορτισμένα από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή την αστυνομία, το λιμενικό, την Εθνική αρχή Διαφάνειας, το  ΣΕΠΕ κ.λπ. και όχι από τους υπαλλήλους των ΚΤΕΛ.


sakisgeorgiadis.blogspot.com, 6/9/21 




sakisgeorgiadis