Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο ΦΕΚ: Τα μέτρα που θα ισχύουν στη μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία, από 13/9/21

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Β' 4187/10-9-2021, που ορίζει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις:

1. Στα σχολικά λεωφορεία δεν υπάρχει περιορισμός πληρότητας

2. Τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά

3. Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση, η οποία δεν θα αλλάζει.

4. Οι οδηγοί και οι συνοδοί, φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.

5. Ο οδηγός και η συνοδός, απαγορεύουν σε παιδί που δεν φέρει μάσκα την επιβίβαση στο σχολικό λεωφορείο.

6. Ανεμβολίαστοι οδηγοί και συνοδοί, υπάγονται στις γενικές διατάξεις περί μέτρων προστασίας στον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς, δικαιούνται να εργάζονται μόνο με επίδειξη δύο* (2) εργαστηριακών rapid test την εβδομάδα (10 ευρώ). Κατεβάζουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ RAPID TEST, από εδώ:
την εκτυπώνουν και την έχουν μαζί τους στο λεωφορείο. (Αυτονόητο είναι ότι οι εμβολιασμένοι οδηγοί και συνοδοί, φέρουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ΔΕΝ απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού τεστ). Self test δεν γίνονται δεκτά. Ο εργαζόμενος πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από πιστοποιημένο εργαστήριο/φαρμακείο/ιατρό, το οποίο θα δηλώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών covid.






ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 20 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ :


Άρθρο 20 Μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών 

1. Ειδικώς στην περίπτωση της μετακίνησης μαθητών, κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.67924/23-10-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 4709), όπως εκάστοτε ισχύει επιτρέπεται η μεταφορά μαθητών και εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας του παρόντος άρθρου: 
α. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. 
β. Τα οχήματα κάθε κατηγορίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών τους, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% [διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι εννέα (9) μέρη νερό και ένα (1) μέρος χλωρίνης], ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων. 
γ. Οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι συνοδοί, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς. 
δ. Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση, η οποία δεν θα αλλάζει. Προκρίνεται μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις. 

2. Ειδικώς για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων του παρόντος. 

3. Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, δεν γίνεται δεκτή από τον οδηγό ή/και τον συνοδό η επιβίβαση του στο όχημα. 

4. Συστήνεται, για τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μετά από πρόταση των αρμοδίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές με αναπηρία λόγω της δυσκολίας αυτών στη χρήση μάσκας, καθώς και να εγκρίνεται νέο δρομολόγιο κατά απόλυτη προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων. 

5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος από τον οδηγό ή τον συνοδό του οχήματος εφαρμόζεται αναλόγως η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.67924/23-10-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 4709), όπως εκάστοτε ισχύει.





sakisgeorgiadis