Για παράδειγμα, σήμερα 15/9/21, γέμισε το διαδίκτυο με άρθρα όπως "μόνο με rapid test στα σχολικά λεωφορεία" κι άλλα παρόμοια clickbait άρθρα, με ...πομπώδεις τίτλους.
Η αλήθεια: δεν άλλαξε τίποτε, κανένα χαρτί δεν θα δείχνουν τα παιδιά στα σχολικά λεωφορεία, επειδή....
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά και απήντησε:
"Θέλω να πω, δηλαδή, ότι γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική εξαίρεση στα παιδιά από 12 έως 18 ετών, αν και ανεμβολίαστα, να μπορούν να πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, με το τεστ. Και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που είπατε, έτσι κι αλλιώς όσα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν, είτε τα self test, είτε τα rapid test για να πηγαίνουν στις αίθουσες. Οπότε θα κάνουν χρήση αυτών των πιστοποιητικών και για τις μετακινήσεις τους."
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιπόν, δεν μίλησε για κανένα νέο μέτρο ή νέα υποχρέωση. Είπε απλά ότι έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά έχουν πιστοποιητικά και αυτά ισχύουν και για τη μετακίνησή τους. Κι επειδή δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία, που να επιτρέπει στο προσωπικό του λεωφορείου να ζητά "χαρτιά" από τους μαθητές, πρόκειται για μια απλή κουβέντα αυτονόητων πραγμάτων. Έτσι κι αλλιώς για να πάνε σχολείο τα παιδιά έχουν "χαρτιά", άρα δεν υπάρχει καμία χρεία ελέγχου στα σχολικά λεωφορεία. Οι μαθητές ανεβαίνουν στα σχολικά λεωφορεία, σύμφωνα με τις καταστάσεις που δίνουν τα σχολεία στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων και εκεί τελειώνει η συζήτηση. Ο οδηγός του σχολικού, δεν ελέγχει κανένα χαρτί. Έλεγχο μπορούν να κάνουν μόνο οι αρχές του άρθρου 4 της ΚΥΑ (αστυνομία, κλπ).
Ο οδηγός (ή η συνοδός) ελέγχει μόνο αν φορούν μάσκα τα παιδιά, που είναι με νόμο υποχρεωτική και είναι νομοθετημένο καθήκον τους (ΦΕΚ Β' 4206/21) να ΜΗΝ επιτρέπουν την άνοδο στο λεωφορείο, παιδιού που δεν φοράει προστατευτική μάσκα. Τόσο απλά και καθαρά.
Να μη βγάζουν τα διψασμένα για κλικς sites ειδήσεις εκ του μη όντος.
Ολόκληρη η στιχομυθία:
Δημοσιογράφος: Διατυπώνεται, έτσι, κάποια δυσφορία, να το πω, για την τελευταία θέσπιση της Κυβέρνησης της υποχρεωτικότητας, για την προσκόμιση rapid test από τους ανεμβολίαστους εφήβους για να μπορέσουν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ή εστιατόρια ή καφέ μαζί με τους γονείς τους, αλλά και για το γεγονός ότι πια και στα ΚΤΕΛ, στην επαρχία ακόμη και στα αστικά τους δρομολόγια θα ζητείται να έχουν rapid test οι επιβάτες, τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε στα σχολεία τους, στα φροντιστήρια, γιατί είναι σε χωριά πιο απομακρυσμένα. Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτά τα δύο ή παραμένετε στις αποφάσεις που έχετε λάβει;
Γ. Οικονόμου: Η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί με κάποιο τρόπο ότι δεν νοσεί και για τη δική του προστασία και για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα παιδιά από 12 έως 18 ετών που έχουν πλέον τη δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολιασμού, έχουμε δύο δεδομένα: Είτε να εμβολιαστούν -παρακινούμε και με κάθε προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν- είτε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα αποτελέσματα από τα rapid test 48ώρου, που θα πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού. Αυτό γίνεται για λόγους προφανείς. Πρώτον, γιατί και σε αυτή την κατηγορία των παιδιών υπάρχει πλέον η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού. Δεύτερον, γιατί όταν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε να πάει σε ένα κατάστημα εστίασης δεν ήταν δυνατόν να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική εξαίρεση στα παιδιά από 12 έως 18 ετών, αν και ανεμβολίαστα, να μπορούν να πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, με το τεστ Και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που είπατε, έτσι κι αλλιώς όσα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν, είτε τα self test, είτε τα rapid test για να πηγαίνουν στις αίθουσες. Οπότε θα κάνουν χρήση αυτών των πιστοποιητικών και για τις μετακινήσεις τους.