Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Ο ΟΑΣΘ σε νέες περιπέτειες με προεκλογικές απεργίες διαρκείας !

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥ #ΟΑΣΘ ! Μόνο στα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ !

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο Συνδικάτο Εργαζομένων, η "έκθεση Γαλατά" (έκθεση διαχειριστικού ελέγχου), σύμφωνα με την οποία.... πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η "προσωπική διαφορά" (κωδικός 51) και η δευτερεύουσα προσωπική διαφορά (κωδικός 52),  αλλά και οι διάφορες μισθολογικές απολαβές,  που δεν αντιστοιχούσαν στο ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο έπρεπε να ενταχθεί το προσωπικό του ΟΑΣΘ από την 1/1/2016, πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια, ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν μισθούς που νομίμως έλαβαν, βάση της "σύμβασης ΣΥΡΙΖΑ", που υπεγράφη από τον Υπουργό Μεταφορών (κ.Σπίρτζη), αλλά όχι από τον Υπουργό Οικονομικών.

Όμως, η "έκθεση Γαλατά" (υπαλλήλου στη ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Δ.Υ.Ε.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ), σηκώνει και πολλά απόνερα, που δεν θα πλήξουν μόνο τους εργαζόμενους , αλλά και τους ...πρώην μετόχους!

Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν εργαζόμενοι, είναι από μερικές χιλιάδες ευρώ, μέχρι ...εκατοντάδες χιλιάδες!


Συνεδριάζει στις 3 μ.μ. το ΣΕΟΑΣΘ

Μπροστά σε αυτή τη νέα πρόκληση, το Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 21/4/2023 , με σύμπνοια όλων των παρατάξεων, όπως μας πληροφορούν συνδικαλιστές, με τους οποίους επικοινώνησαν τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και οι κινητοποιήσεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και μάλιστα προεκλογικά. 

Οι εργαζόμενοι, δεν κρύβουν την οργή τους, για τον τρόπο, που χειρίστηκε το ζήτημα η απερχόμενη κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης, θα ενημερωθείτε από τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, για τις αποφάσεις του Συνδικάτου.


Το ιστορικό

Στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (τμήμα Α') αποφάνθηκε, τον Μάρτιο του 2018, ότι "για το προσωπικό του ΟΑΣΘ οι μισθολογικές ρυθμίσεις του ν.4354/2015 (ενιαίος μισθολογικός νόμος) ισχύουν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ήτοι από 1.1.2016". Σημειώνεται ότι ο ν. 4354/2015 αφορούσε τροποποίηση του ν.4024/2011 που αφορούσε την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρότι ο ΟΑΣΘ ήταν ιδιωτική επιχείρηση (ΝΠΙΔ) έως και τον Ιούλιο του 2017, οπότε κρατικοποιήθηκε με τον νόμο 4482/2017 εντούτοις, το ΝΣΚ αποφάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα έπρεπε να ενταχθούν εξ αρχής στο ενιαίο μισθολόγιο καθώς ο ΟΑΣΘ επιχορηγούνταν και τότε από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό άνω του 50% των συνολικών δαπανών του. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ εντάχθηκαν τελικά στο ενιαίο μισθολόγιο τον Οκτώβριο του 2017.

Συνεπώς, το ένα ζήτημα που προέκυψε από την αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ είναι η αναζήτηση, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι εργαζόμενοι για διάστημα 21 μηνών, από 1.1.2016 έως 30.9.2017. Δεδομένου ότι οι μισθοί στον ΟΑΣΘ, πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ήταν υψηλοί, η απαίτηση για επιστροφή χρημάτων προκαλούσε αναστάτωση στους εργαζόμενους. Επιπλέον, αφορούσε και όσους στο μεταξύ έχουν συνταξιοδοτηθεί.

sakisgeorgiadis