Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ισχύει στα ΚΤΕΛ η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας από το gov.gr ;

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ, η "ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, που εκδίδεται από το gov.gr, δεν αντικαθιστά το "Δελτίο Κυκλοφορίας Πολιτικού Αναπήρου", το γνωστό κίτρινο "πάσο".

Η αιτία είναι απλή : ψηφιακή κάρτα αναπηρίας εκδίδεται σε όλα τα άτομα, που έχουν αναπηρία 50% και άνω. Εκπτωση εισιτηρίου δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%. Το "σκανάρισμα" που απαιτούν τα ατομα με αναπηρία, από το προσωπικό των ΚΤΕΛ, πρώτον, δεν είναι θεσμικά νόμιμη διαδικασία (πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη νομιμοποίηση της διαδικασίας) και δεύτερον, δεν αποδεικνύει ότι είναι και δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, καθώς δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη η σχετική παροχή στην ψηφιακή κάρτα. Στην κάρτα αναγράφεται μόνο η "Σήμανση Κλιμακίου Αναπηρίας", η οποία όμως δεν αρκεί, για τη διακρίβωση του δικαιώματος μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο.

Ο κυριότερος λόγος όμως είναι, ότι τα ΚΤΕΛ πληρώνονται τη διαφορά εισιτηρίου (δηλαδή το υπόλοιπο 50%), από το κράτος, με βάση καταστάσεις διανεμηθέντων Δελτίων Μετακίνησης, που στέλνουν οι περιφερειακές αρχές, στο Υπουργείο Μεταφορών. Δείτε τη διαδικασία (πώς πληρώνονται τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα, εδώ

Κατεβάστε την εγκύκλιο, για τη χορήγηση ΔΕΛΤΊΩΝ ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗΣ, που ισχύει αυτή τη στιγμή, εδώ 

Διαβάστε τον πλήρη επίσημο οδηγό της ελληνικής κυβέρνησης για το δελτίο μετακίνησης ΑμεΑ 2023, εδώ

Διαβάστε τις οδηγίες για τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας ΑμεΑ όπου διευκρινίζεται ότι "Βαθμιαία, θα ενσωματώνει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και ωφελήματα που παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του", κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, εδώ.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Τα περί έκδοσης εκπτωτικού εισιτηρίου ΑμεΑ στα ΚΤΕΛ, καθορίζονται από την Υπουργική Απόφαση 96327 της 14-10-2022, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 5411. Σε αυτό αναφέρεται ρητά, ως δικαιολογητικό η "κάρτα μετακίνησης".

Τα περί ψηφιακής κάρτας αναπηρίας, γνωστοποιήθηκαν σε συνέντευξη τύπου της 21-11-2022, των Υπουργών Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε αυτή, ο κ.Πιερακάκης ανέφερε:
"Στο επόμενο διάστημα θα προστίθενται παροχές στην Κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν σε κάθε ανάπηρο. Η Κάρτα Αναπηρίας εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού). Από σήμερα είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αποτελώντας το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που μπαίνει στην εφαρμογή gov.gr Wallet. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή".

Η ψηφιακή κάρτα λοιπόν, ΔΕΝ έχει διασυνδεθεί με τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, κάτι που θα γίνει το προσεχές διάστημα, με την ολοκλήρωση του έργου "ψηφιακός μετασχηματισμός ΚΤΕΛ". Προς το παρόν, τα ΚΤΕΛ πληρώνονται για τη διαφορά κανονικού εισιτηρίου μείον μειωμένο, δηλαδή το υπόλοιπο 50% με βάση τις κάρτες μετακίνησης, που εκδίδει κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μέσω των ΚΕΠ. 

Αν το ΚΤΕΛ δεχθεί την ψηφιακή κάρτα, ΔΕΝ θα πληρωθεί το υπόλοιπο 50%.

Η "ψηφιακή κάρτα αναπηρίας" λοιπόν, ΔΕΝ αντικαθιστά την "κάρτα μετακίνησης", που δίδεται μόνο βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ποσοστού αναπηρίας και εισοδήματος , ειδικά για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 5411/19-10-22, που ισχύει για το 2023.




ΤΕΚΜΗΡΙΑ:


 Η αριθ 96327/14-10-2022 Κ.Υ.Α. ( ΦΕΚ 5411 τ Β) (ΑΔΑ: 603Χ46ΜΤΛΚ-6ΘΔ) «Καθορισμός των όρων των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση α) των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). 

Το ΦΕΚ Β 5411/14-10-2023 ΕΔΩ

Στις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών ΚΤΕΛ, τα Άτομα με Αναπηρίες δικαιούνται έκπτωση 50% στην τιμή των εισιτηρίων, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω



















sakisgeorgiadis