Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Σεκέρ Μπαϊράμ !

Από τον Πρόεδρο, το ΔΣ, τους Μετόχους και τους Εργαζόμενους του ΚΤΕΛ Ροδόπης, «γλυκές» ευχές στους μουσουλμάνους συμπολίτες για το Σεκέρ Μπαϊράμ, με ....υγεία και οικογενειακή ευτυχία!
αντιδράσεις.

αναφέρει σε μήνυμά του το ΚΤΕΛ Ροδόπης.




Τι είναι το μπαϊράμι;

Το Μπαϊράμ είναι η Τουρκική λέξη για την εθνική γιορτή ή την αργία, που αναφέρεται και σε εθνικές (κοσμικές) και θρησκευτικές γιορτές. Δηλαδή, ακόμη και μεγάλες μη Τουρκικές ή μη Ισλαμικές παραδόσεις και εορτασμοί μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν ως Μπαϊράμια, όπως δηλαδή το Halloween, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Χάνουκα και άλλα.

Στην Ελλάδα η λέξη μπαϊράμι αναφέρεται στις δύο μεγάλες γιορτές των Ελλήνων Μουσουλμάνων το Σεκέρ Μπαϊράμ (Ιντ αλ-φιτρ Eid al Fitr), και το Κουρμπάν Μπαϊράμ (Ιντ αλ-αντχά Eid al Adha).

To Ιντ αλ-φιτρ (Eid al Adha) αρχίζει την ημέρα μετά το τέλος του Ραμαντάν.

Το Ιντ αλ-αντχά (Eid al Adha) ή Κουρμπάν Μπαϊράμ (το μπαϊράμι της θυσίας) ή Μεγάλο Μπαϊράμι είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. 

Διαρκεί από την επόμενη της τελευταίας ημέρας της νηστείας και για 3 μέρες. Την πρώτη μέρα γίνεται μια προσευχή στο τζαμί, και ακολουθούν επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Συνηθίζεται η προσφορά γλυκών. Γλυκά (σιροπιαστά συνήθως), τα οποία φτιάχτηκαν ειδικά για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της γιορτής. Προσπαθούν όλοι να βρίσκονται στις προσευχές στα τεμένη όπου και συναντούν ανθρώπους ,οι οποίοι γύρισαν να γιορτάσουν στον τόπο τους. Ανταλλάσουν ευχές και το κλίμα πάντα είναι ευχάριστο.

sakisgeorgiadis