Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Denis Van Hool

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, το σκληρό αφεντικό της Van Hool, ο "Mr.Denis"
 Ο Denis Van Hool, γεννημένος το 1932, ήταν.... ένα από τα 10 παιδιά του Bernard Van Hool, ο οποίος ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση Van Hool & sons στο Koningshooikt του Βελγίου, το 1947. Οι 8 γιοί του, ασχολήθηκαν με την εταιρεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια.


Ο Denis Van Hool ήταν αρχικά υπεύθυνος για το βάψιμο των λεωφορείων, αλλά τελικά έγινε επικεφαλής της παραγωγής λεωφορείων. Καθοδήγησε για πολλά χρόνια την εταιρεία με αυστηρό, αυταρχικό χέρι. Ο «Mr Denis» ήταν γνωστό ότι αντιπροσώπευε τη «συντηρητική» τάση της οικογένειας Van Hool, η οποία προτιμούσε να εμποδίζει τις σύγχρονες επιχειρηματικές δραστηριότητες και την εισαγωγή εξωτερικής τεχνογνωσίας.

Πτώχευση

Μόλις το 2013, όταν ο Ντένις ήταν ήδη 80 ετών, τον διαδέχθηκε ο γιος του Φίλιπ, αλλά θα συμμετείχε στη διοίκηση της Van Hool για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2016 αυτό συνέβαινε ακόμη και κάθε μέρα μέχρι το 2018, όταν -σε ηλικία 86 ετών άρχισε να αραιώνει την παρουσία του στο εργοαστάσιο. Εντυπωσιακές είναι οι ιστορίες για το πώς ο «Mr. Denis» οδηγούσε στα 80 του στους χώρους της εταιρείας τη Jaguar του και περιστασιακά έβγαινε για να πει την άψογη γνώμη του για την κατάσταση των πραγμάτων.

Το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού και ορισμένες στρατηγικές επιλογές έφεραν τον Βαν Χουλ σε δύσκολα νερά. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έπρεπε να υποβάλει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές και την περασμένη εβδομάδα ο Van Hool κηρύχθηκε τελικά σε πτώχευση. Η ολλανδο-γερμανική VDL και η Schmitz Cargobull, έλαβαν το πράσινο φως για να αναλάβουν τις δραστηριότητες της Van Hool.

Ο Denis Van Hool δεν χρειάστηκε να τα ζήσει όλα για πολύ καιρό. Πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο σε ηλικία 92 ετών.

sakisgeorgiadis