Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ : Πόσο είναι το ελάχιστο βάθος αυλακώσεων πέλματος ελαστικού

 Για να μην υπάρχουν διενέξεις με τα όργανα της Τροχαίας, τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΈΑ σας ενημερώνουν :
Στο άρθρο 81, παρ. 13, του Κ.Ο.Κ. προβλέπεται ότι:

"Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το, για κάθε τύπο ελαστικού, ελάχιστο επιτρεπόμενο πάχος προεξοχών του πέλματος, κάτω από το οποίο, εξαιτίας έλλειψής επαρκούς ικανότητας πρόσφυσης, απαγορεύεται για λόγους ασφάλειας η περαιτέρω χρήση του ελαστικού αυτού. ".

Με εξουσιοδότηση του άρθρου αυτού, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 32496/1558/2003 (ΦΕΚ Β' 847/27-6-2003)  "Καθορισμός ελάχιστου βάθους αυλακώσεων των ελαστικών ορισμένων κατηγοριών αυτοκινήτων".

Στο άρθρο 4, ορίζεται ότι, το ΕΛΑΧΙΣΤΟ βάθος αυλακώσεων πέλματος για τα λεωφορεία, είναι 
  • 2 χιλιοστά για τους διευθυντήριους άξονες και
  • 1,6 για τους λοιπούς άξονες.

Υπουργική Απόφαση 32496/1558/2003 (ΦΕΚ Β' 847/27-6-2003)


Έχουν τα ελαστικά ημερομηνία λήξης; Μπορεί ο Τροχονόμος να με "κόψει" επειδή τα λάστιχά μου είναι πενταετίας (π.χ.);

Δεν υπάρχει "χρονική διάρκεια διατήρησης ελαστικών" σε διάταξη νόμου. Δεν υπάρχει ούτε "πεναετία" ούτε "διετία". Τα αλλάζουμε ΟΤΑΝ πρέπει. Ανάλογα με τη χρήση τους, μπορεί να είναι αναγκαίο να αλλαχθούν σε μισό χρόνο! Τα όργανα της τροχαίας όμως, μπορούν να ελέγχουν την ημερομηνία κατασκευής, που είναι ένα από τα στοιχεία, που μπορούν να τεκμηριώσουν ακαταλληλότητα του ελαστικού από τον μακροσκοπικό έλεγχο (με το μάτι). Αν είναι ΕΜΦΑΝΩΣ πολλών ετών, επιβεβαιώνεται η ορθή κρίση του τροχονόμου. Αλλά, όχι δεν υπάρχει ημερομηνία σε νόμο

Η κρίση του ελέγχοντος σχηματίζεται με όσα στοιχεία έχει κι αν δεν αρέσει στον ιδιοκτήτη, μπορεί να κάνει ένσταση και στη συνέχεια μήνυση. Τα λάστιχα δεν "κόβονται" επειδή είναι "παλιά" κόβονται επειδή είναι "ακατάλληλα". ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ο ΚΟΚ αναφέρει "Οι τροχοί των μηχανοκίνητων οχημάτων, των ρυμουλκούμενων, των μοτοποδηλότων και των ποδηλάτων επιβάλλεται να φέρουν ελαστικό με ή χωρίς αεροθάλαμο ή άλλα ελαστικά ανάλογης αποτελεσματικότητας που να είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας και η πρόσφυση, ακόμη και επί υγρού οδοστρώματος. ". 

Να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας", λοιπόν.

sakisgeorgiadis