Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Αλλαγές στην αποζημίωση των σχολικών δρομολογίων από ΚΤΕΛ / ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ

 Με την ΚΥΑ 32239 (ΦΕΚ Β' 2051/6-4-2024), τροποποιείται η ΚΥΑ 50025 (ΦΕΚ Β' 4217/26-9-2024), μετά από ενέργειες της ΠΟΑΥΣ και του Υπουργείου Εσωτερικών και εισηγήσεις Περιφερειών.
Επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις, με κυρίαρχη.... τον υπολογισμό της αξίας του Ειδικού Μαθητικού Δελτίου (ΕΜΔ) σε ολόκληρο το εισιτήριο (ήταν στο 50%) , αλλά και στον τρόπο υπολογισμού του κόστους συνοδού, κατά την κατάρτιση του μαθηματικού τύπου. 
Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, που λύνουν χρονίζοντα προβλήματα της μεταφοράς μαθητών, με τουριστικά και υπεραστικά λεωφορεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι αλλαγές:


Α. Αλλαγή στην αμοιβή των συνοδών

Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ Β' 4217/2018)

«Ο συνοδός αποζημιώνεται με το ισόποσο του ωρομισθίου του κατωτέρου μισθού σύμφωνα με το χρόνο της μονής διαδρομής που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο, με ελάχιστη απασχόληση τη μία ώρα, για έκαστο μονό δρομολόγιο. Στις περιπτώσεις δρομολογίου μετ’ επιστροφής, το ανωτέρω ποσό διπλασιάζεται. Η δαπάνη αυτή προστίθεται στο ποσό που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο»

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ Β' 2051/2024)

«Ο συνοδός αποζημιώνεται με το ισόποσο του ωρομισθίου του κατωτέρου μισθού σύμφωνα με το χρόνο της μονής διαδρομής που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο, με ελάχιστη απασχόληση την μία ώρα, για έκαστο μονό δρομολόγιο όταν το σύνολο της διαδρομής πραγματοποιείται εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και με ελάχιστη απασχόληση τα ενενήντα λεπτά (90’), για έκαστο μονό δρομολόγιο, στις λοιπές περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις δρομολογίου μετ’ επιστροφής το ανωτέρω ποσό διπλασιάζεται κατ’ αντιστοιχία των παραπάνω περιπτώσεων. Η δαπάνη αυτή προστίθεται στο ποσό που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο.»


Β. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΜΔ (Ειδικού Μαθητικού Δελτίου)

Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ Β' 4217/2018)

«Η αξία του ΕΜΔ υπολογίζεται στο ύψος του 50% της τιμής του κανονικού εισιτηρίου της διαδρομής (μονή ή μετ’ επιστροφής) της οποίας κάνει χρήση ο μαθητής.» 

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ Β' 2051/2024)

«Η αξία του ΕΜΔ υπολογίζεται στο ολόκληρο της τιμής του κανονικού εισιτηρίου της διαδρομής (μονή ή μετ’ επιστροφής) της οποίας κάνει χρήση ο/η μαθητής/τρια.» 

Γ. Οι δύο ΚΥΑ (παλιά 50025/2018 και νέα 32239/2024) σε ένα αρχείο:



sakisgeorgiadis