Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ψήφισμα Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος για τη λειτουργία των λεωφορείων ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ, με αντίθεση στους "ιδιώτες"

Ψήφισμα διαπαραταξιακής επιτροπής Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος για τη λειτουργία των λεωφορείων

Από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας διέρχονται τέσσερις κεντρικές (304,305, 319, 316) και δύο τοπικές (326, 323) λεωφορειακές γραμμές, των οποίων η λειτουργία παραχωρήθηκε το 2020 από τον ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ Αττικής. Η τρέχουσα σύμβαση ανάθεσης στα ΚΤΕΛ Αττικής έχει λάβει παράταση έως και τον Δεκέμβρη 2024.

 

Για τη μετέπειτα λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ανάθεσης σε ιδιώτη (14/2023) διάρκειας 8 ετών (με δυνατότητα παράτασης) με προσωρινό ανάδοχο κοινοπραξία 6 εταιρειών ΚΤΕΛ και 2 τουριστικών γραφείων.

 

Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι η παραχώρηση της λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα για τους επιβάτες και έχει οδηγήσει σε συνολική υποβάθμιση των συγκοινωνιών της περιοχής:

 

1.  Τα οχήματα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ή είναι ακατάλληλα.

 

Η συντήρησή τους είναι τουλάχιστον πλημμελής -αν όχι ανύπαρκτη. Οι μηχανικές βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται οχήματα και να ακυρώνονται δρομολόγια. Επιπλέον, η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των οχημάτων παραπέμπει σε εικόνα διάλυσης και είναι επικίνδυνη για τους επιβάτες: πόρτες με βλάβες που βγαίνουν από τη θέση τους, κουδούνια στάσης που δεν λειτουργούν, χειρολαβές σπασμένες, καθίσματα που έχουν αφαιρεθεί από τη θέση τους, πλαστικά καπάκια που κρέμονται πάνω τα κεφάλια των επιβατών, αλλά και εξωτερικά πλαϊνά που κινδυνεύουν να φύγουν από τη θέση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των υπόλοιπων οχημάτων και των πεζών.

 

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της καθαριότητας εντός και εκτός των οχημάτων. Το πάτωμα, τα καθίσματα, τα τζάμια, οι χειρολαβές είναι απολύτως βρώμικα. Οι επιβάτες μετακινούνται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Να σημειωθεί ότι τα λεωφορεία χρησιμοποιούν μαθητές, καθώς και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

 

Σημαντικό είναι, τέλος, το ζήτημα της προσβασιμότητας των οχημάτων, καθώς ορισμένα από τα οχήματα δεν εξασφαλίζουν την πρόσβαση επιβατών ΑΜΕΑ ή επιβατών με παιδικό καρότσι.

 

2.  Το ωράριο των δρομολογίων δεν τηρείται, ενώ πολλά δρομολόγια δεν εκτελούνται καθόλου.

 

Οι επιβάτες υποχρεούνται να αναμένουν για ώρες στις στάσεις, με αποτέλεσμα μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες να καθυστερούν στο μάθημά τους και εργαζόμενοι/εργαζόμενες να αδυνατούν να φτάσουν εγκαίρως στην εργασία τους. Συχνά παρατηρείται, όταν αποσύρεται ένα λεωφορείο λόγω βλάβης, να μην αντικαθίσταται με άλλο όχημα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια. Ειδικά τις απογευματινές ώρες οι καθυστερήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τη μία ώρα.

 

Δεδομένων των παραπάνω, απευθύνουμε το παρόν ψήφισμα στον ΟΑΣΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους καλούμε: 

1. να εξασφαλίσουν την καθημερινή συντήρηση και καθαριότητα των οχημάτων από την αρμόδια υπηρεσία ή η αρμόδια υπηρεσία να λειτουργεί ως επιβλέπουσα αρχή για την εκτέλεση ανωτέρω υποχρεώσεων από τον ανάδοχο.

 

2.  να αναθέσουν τον έλεγχο διενέργειας των δρομολογίων σε σταθμάρχη της ΟΣΥ, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των ωραρίων.

 

3.  να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση των δρομολογίων σε περίπτωση βλάβης με διάθεση εφεδρικών οχημάτων.

 

4.  να επιληφθούν για την πύκνωση των δρομολογίων και τη χρήση μεγάλων οχημάτων (18μετρων λεωφορείων) σε ώρες αιχμής (π.χ. πρωινές ώρες) ή περιόδους αιχμής (θερινά δρομολόγια).

 

5.  να εγκαταστήσουν οθόνες τηλεματικής σε όλες τις στάσεις του Δήμου.

 

6.  να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό και την επικαιροποίηση των δρομολογίων που διέρχονται από τον Δήμο μας με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων και την ευκολότερη διασύνδεση με τους γειτονικούς σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς ή το αεροδρόμιο, εξασφαλίζοντας κόμιστρο αστικής μετακίνησης για τους κατοίκους του Δήμου μας.

 

7.  να επαναφέρουν την πλήρη λειτουργία και διαχείριση των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τον Δήμο μας στην ΟΣΥ. 


Οι Δημοτικές Παρατάξεις

 

Στοχεύουμε Μαζί

ΑΝΑΣΣΑ

Στην Πράξη

Λαϊκή Συσπείρωση


Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη το ανωτέρω ψήφισμα,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει και απευθύνει το ανωτέρω ψήφισμα στον ΟΑΣΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους καλεί:

 

1.  να εξασφαλίσουν την καθημερινή συντήρηση και καθαριότητα των οχημάτων από την αρμόδια υπηρεσία ή η αρμόδια υπηρεσία  να λειτουργεί ως επιβλέπουσα αρχή για την εκτέλεση ανωτέρω υποχρεώσεων από τον ανάδοχο.

 

2.  να αναθέσουν τον έλεγχο διενέργειας των δρομολογίων σε σταθμάρχη της ΟΣΥ, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των ωραρίων.

 

3.  να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση των δρομολογίων σε περίπτωση βλάβης με διάθεση εφεδρικών οχημάτων.

 

4.  να επιληφθούν για την πύκνωση των δρομολογίων και τη χρήση μεγάλων οχημάτων (18μετρων λεωφορείων) σε ώρες αιχμής (π.χ. πρωινές ώρες) ή περιόδους αιχμής (θερινά δρομολόγια).

 

5.  να εγκαταστήσουν οθόνες τηλεματικής σε όλες τις στάσεις του Δήμου.


6. να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό και την επικαιροποίηση των δρομολογίων που διέρχονται από τον Δήμο μας με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων και την ευκολότερη διασύνδεση με τους γειτονικούς σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς ή το αεροδρόμιο, εξασφαλίζοντας κόμιστρο αστικής μετακίνησης για τους κατοίκους του Δήμου μας. 

 

7. να επαναφέρουν την πλήρη λειτουργία και διαχείριση των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τον Δήμο μας στην ΟΣΥ.

sakisgeorgiadis