Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Παρανοϊκή απόφαση της Αποκεντρωμένης Ηπείρου κατά του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

Γράφει ο Σάκης Γεωργιάδης

Ευρεία δημοσιότητα έλαβε μια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ.Μακεδονίας. Διαβάζω σε sites της Ηπείρου:

"Την ίδια ώρα, μια ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών για 12 μήνες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, φέρνει μια μικρή αναστάτωση.  
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλείται τον νόμο 4974 του 2022 που περιλαμβάνει διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Μία από τις διατάξεις αυτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορά την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν, από το 2001, οι ΟΤΑ να ασκούν πολιτική μειωμένων κομίστρων ή να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου. Ως αρμόδια αρχή για τέτοιου είδους αποφάσεις ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του υπουργείου.

Με απλά λόγια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για επιδότηση εισιτηρίου επειδή έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δημοτική αρμοδιότητα αλλά κρατική."

και αναρωτιέμαι:  "μα τι λένε οι άνθρωποι; καταργήθηκε η δυνατότητα των ΟΤΑ να συμβάλλονται με τα ΚΤΕΛ και δεν το πήραμε χαμπάρι;"

Οπότε βρίσκω την απόφαση της Αποκεντρωμένης, που λέει:

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ 2(α) του Ν. 4974/22, (ΦΕΚ-185 Α/29-9-22) καταργείται το άρθρο 10 του ν. 2963/23-11-01 (ΦΕΚ Α 268/23-11-01) , σύμφωνα με το οποίο δίνονταν η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, λοιποί Οργανισμοί, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. ή επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ή ενώσεις προσώπων, που επιθυμούσαν την άσκηση πολιτικής μειωμένων κομίστρων ή ελεύθερης διακίνησης με τις εκτελούμενες τακτικές αστικές ή υπεραστικές γραμμές, να συνάψουν συμβάσεις με τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου ή τις Ομοσπονδίες αυτών ενώ παράλληλα με το άρθρο 5 του ανωτέρω ορίζεται ότι «Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η «αρμόδια αρχή», κατ' εφαρμογή της περ. β' του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) 1370/2007, η οποία έχει την αρμοδιότητα να επεμβαίνει στις δημόσιες τακτικές υπεραστικές και αστικές οδικές επιβατικές μεταφορές στην Επικράτεια, προκειμένου να διασφαλισθεί η παροχή στο κοινό δημοσίων επιβατικών μεταφορών χωρίς διακρίσεις και σε συνεχή βάση», η εξεταζόμενη υπ’ αρ. 517/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών με την οποία αποφασίζεται η «σύναψη και υπογραφή σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με το Αστικό ΚΤΕΛ Νομού Ιωαννίνων για την επιδότηση του εισιτηρίου Αστικών Συγκοινωνιών διάρκειας 12 μηνών» πρέπει να ακυρωθεί δεδομένου ότι το αντικείμενό της δεν αφορά σε δημοτική αρμοδιότητα αλλά σε κρατική και επί της ουσίας υποκρύπτει τόσο υποκατάσταση άλλου φορέα (εν προκειμένου της Κεντρικής Διοίκησης από τον ΟΤΑ), όσο και μη νόμιμη επιχορήγηση .

Τι λέει λοιπόν το άρθρο 32 , παρ.α' , εδάφιο 2 του Ν.4974/22;



2. Από την έναρξη εκτέλεσης στην επικράτεια του μεταφορικού έργου που παραχωρείται σύμφωνα με τον παρόντα, καταργούνται: 
α) τα άρθρα 1 έως 32 του ν. 2963/2001 (Α’ 268), περί οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία,

Δηλαδή,
καταργούνται όλα τα άρθρα του Ν.2963/2001, με τα οποία λειτουργούν τα ΚΤΕΛ.

Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Και πώς λειτουργούν τα ΚΤΕΛ από την 29-9-2022, που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι διατάξεις με τις οποίες λειτουργούν τα ΚΤΕΛ, δηλαδή ολόκληρος ο Ν.2963/2001, καταργούνται "Από την έναρξη εκτέλεσης στην επικράτεια του μεταφορικού έργου που παραχωρείται σύμφωνα με τον παρόντα", δηλαδή μετά τους διαγωνισμούς και την έναρξη εκτέλεσης του έργου, από τους νέους αναδόχους. Όχι από την έναρξη ισχύος του Ν.4974/2022 !!! Αλλά από την ημέρα που θα αναλάβουν τη συγκοινωνία οι ιδιώτες που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς, που θα γίνουν το 2025 (πιθανώς - ίσως νωρίτερα, ίσως αργότερα) και άρα δεν θα υπάρχουν  τα ΚΤΕΛ,  με τη μορφή που τα συνέστησε ο ισχύων ν.2963/2001.

Αυτό το απλό λέει η παρ.2 του άρθρου 32, του Ν.4974/22 !

sakisgeorgiadis