Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Νέο πλαίσιο ελέγχων στις σχολικές εκδρομές, ζητούν οι Τουριστικοί

 Σοβαρές προτάσεις για τη μείωση του όγκου των υποβαλλόμενων αιτημάτων για έλεγχο τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης πριν.... την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών – μετακινήσεων, χωρίς ωστόσο να διακυβεύονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού.

Οι ιδιοκτήτες Τουριστικών Λεωφορείων προτείνουν περιληπτικά δύο πράγματα:

1. Οταν οι εκδρομές εκτελούνται με λεωφορεία, που κάνουν και τακτική μεταφορά μαθητών, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, να μην ελέγχονται εκ νέου για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, αφού έτσι κι αλλιώς εκτελούν καθημερινά μεταφορά μαθητών.


2. Να ελέγχονται μόνο τα τουριστικά λεωφορεία, που εκτελούν εκδρομές εκτός νομού.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΘΕΜΑ: ¨Έλεγχοι νομιμότητας λεωφορείων κατά τις μετακινήσεις μαθητών στις σχολικές εκδρομές μικρών αποστάσεων εντός νομού

ΠΡΟΣ : -ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

-ΙΔ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

-Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ ΓΙΑΝΝΗ ΞΙΦΑΡΑ

- ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

- ΥΠ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

-ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ κ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΦΙΛΛΙΠΟΥ

KOIN: -ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΣΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ

-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ



Σχετ.: α) Η υπ’ αριθμ. 20883 /ΓΔ4 (Β΄ 456) από 13-02-2020 υπουργική απόφαση,

¨Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.¨

β) Η υπ’ αριθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4 (Β΄ 2888) από 17-07-2020 υπουργική απόφαση, ¨Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.¨

Γνωρίζεται ότι το Σωματείο μας ενεργεί σχολικές εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία Δημοσίας χρήσης. Πριν από την έναρξη της σχολικής εκδρομής – μετακίνησης διενεργείται έλεγχος τόσο του οχήματος, όσο και του οδηγού από Αστυνομικούς Υπαλλήλους της Τροχαίας κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή-ντριας της σχολικής μονάδας προς την οικεία Υπηρεσία τροχαίας.

Η παραπάνω υποχρέωση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδράζεται στο άρθρο 15 παρ. 7 της (α) σχετικής που αναφέρει:

¨7. Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα ακαταλληλότητάς οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί καθηγητές/τριες επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων.¨, καθώς και στο άρθρο 12 παρ.4 της (β) σχετικής που αναφέρει:

¨4. Η τήρηση του προγράμματος της εκπαιδευτικής μετακίνησης, καθώς και η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών σε όλη τη διάρκεια της μετακίνησης, από την αναχώρηση έως και την επιστροφή τους, αποτελεί ευθύνη τοΥ/της ΥπεύθΥνοΥ/ης της μετακίνησης και των συνοδών εκπαιδευτικών. Ο/Η ΔιεΥθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων.¨

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η συγκεκριμένη υποχρέωση των Διευθυντών των σχολείων υφίσταται, χωρίς διάκριση, σε κάθε σχολική εκδρομή-μετακίνηση με τουριστικά λεωφορεία, είτε πρόκειται για μετακίνηση μικρών αποστάσεων εντός πόλης εντός του νομού είτε όχι.

δειτε και: Αγωνία στα σχολεία για τη μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών - Τι ζητούν οι Διευθυντές


Η κατάσταση που δημιουργείται ωστόσο, προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως στις σχολικές μονάδες αλλά και στους επισκεπτόμενους χώρους και στους μεταφορείς. Συγκεκριμένα σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται παρέκκλιση από το πρόγραμμα της εκδρομής ή ακόμη και ακύρωση της προγραμματισμένης διδακτικής επίσκεψης σε Μουσεία-Αρχαιολογικούς χώρους- πολυχώρους -θέατρα-θεματικά πάρκα κ.α. λόγω μη έγκαιρης μετάβασης των μαθητών στον χώρο της επίσκεψης την καθορισμένη ώρα.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο αριθμός των διατιθέμενων Αστυνομικών δεν επαρκή για την έγκαιρη περαίωση του τροχονομικού ελέγχου. Επίσης ο τροχονομικός έλεγχος των τουριστικών λεωφορείων αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου 28 ημερών πριν (έλεγχος οδηγού28 ημερών, έλεγχος οχήματος, έλεγχος ταχογράφου κ.α.…..) που απαιτείται να επαναληφθεί καθημερινά σε κάθε λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη εκδρομή-μετακίνηση.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι απαιτείται να επανεξετασθεί το νομικό πλαίσιο πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών. Συγκεκριμένα προτείνεται τροποποίηση των ανωτέρω σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις ειδικές υποχρεώσεις ασφαλούς διενέργειας μαθητικών μετακινήσεων. Αναλυτικότερα προτείνεται η διενέργεια τροχονομικών ελέγχων μόνο σε τουριστικά λεωφορεία δημοσίας χρήσης που πρόκειται να πραγματοποιήσουν σχολική εκδρομή εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος εκτός νομού όπως συνέβαινε και στο παρελθόν . Για τις σχολικές εκδρομές-μετακινήσεις μικρών αποσπάσεων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν υφίσταται λόγος τροχονομικού ελέγχου, καθώς πρόκειται για ολιγόλεπτες μετακινήσεις με πολύ χαμηλές ταχύτητες εντός του αστικού ιστού.

Ωστόσο ακόμη και στην παραπάνω περίπτωση, που προτείνεται η μη πραγματοποίηση του τροχονομικού ελέγχου πριν την έναρξη της εκδρομής-μετακίνησης μικρών αποστάσεων εντός νομού, θα ήταν αναγκαίο κατά την σύναψη της ιδιωτικής σύμβασης ανάμεσα στην σχολική μονάδα και στο πρακτορείο των τουριστικών λεωφορείων, το τελευταίο να δεσμεύεται ενυπόγραφα με δήλωση καλής εκτέλεσης, για την καταλληλότητά τόσο του λεωφορείου, όσο και του οδηγού, που θα ενεργήσει την εκδρομή.

Περαιτέρω στην ίδια κατεύθυνση, οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν κυρίως εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, δύναται να χρησιμοποιούν κατά τις σχολικές εκδρομές –μετακινήσεις τα ίδια τουριστικά λεωφορεία που ενεργούν καθημερινά την μεταφορά των μαθητών τους από την οικία προς το σχολείο.

Συγκεκριμένα προτείνεται τα τουριστικά λεωφορεία που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιλέγονται και ελέγχονται μέσα από διαδικασίες και ελέγχους του διαγωνισμού, έχοντας πλήρη φάκελο κατατεθειμένο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα ( άδεια κυκλοφορίας-κτέο-ασφαλιστήριο συμβόλαιο-δίπλωμα οδηγού-ΠΕΙ οδηγού-ποινικά μητρώα κ.τ.λ.π.),στις αρμόδιες Περιφέρειες να ενεργούν καθημερινά τις μετακινήσεις των μαθητών από και προς το σχολείο, να ενεργούν και τις σχολικές εκδρομές – μετακινήσεις μικρών αποστάσεων της σχολικής μονάδας που εξυπηρετούν.

Εν κατακλείδι, από τα προαναφερόμενα καθίσταται σαφής η ανάγκη μείωσης του όγκου των υποβαλλόμενων αιτημάτων για έλεγχο τουριστικών λεωφορείων δημοσία χρήσης πριν την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών – μετακινήσεων, χωρίς ωστόσο να διακυβεύονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, καθώς σε κάθε περίπτωση γνώμονας είναι η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού.

Ο πρόεδρος
ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΖΙΚΟΓΛΟΥ 
Ο Γ.Γ.
ΒΕΝΕΤΙΚΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ


Αγωνία και από τους φορείς πολιτισμού, που υποδέχονται γκρουπ μαθητών


ΠΡΟΣ:
Γραφείο Πρωθυπουργού
κα Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού
κ. Χρίστο Δήμα, Υφυπουργό Πολιτισμού
κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας
κ. Χαράλαμπο Παναγιωτίδη, ιδιαίτερο γραφείο του Υπουργού Παιδείας
Γραμματεία Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Ελληνική Αστυνομία, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Υπουργού Εργασίας
Θέμα: Τροποποίηση της Υ.Α. Φ.14/89494/ΓΔ4/09-07-2020(ΦΕΚ 2888Β/17-07-2020) με θέμα τις Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας και Άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμ. 3081/23/922749 από 06/05/2023 διαταγής της Δ/νσης Τροχαίας

Αξιότιμοι,

Συντάσσουμε την παρούσα επιστολή εκ μέρους Θεατρικών Θιάσων, Θεατρικών Ομάδων και Θεατρικών Παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην Παραγωγή και Παρουσίαση Θεατρικών Παραστάσεων ή/και παραστατικών τεχνών για παιδιά και νέους στην Αθήνα και την επαρχία πραγματοποιώντας καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.

Με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 12 της Υ.Α. Φ.14/89494/ΓΔ4/ 09-07-2020(ΦΕΚ 288Β/17-07-2020), «ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων».

Πρόσφατα, επίσης, λάβαμε γνώση της υπ’ αριθμ. 3081/23/922749 διαταγής της Δ/νσης Τροχαίας, που δημοσιεύτηκε στις 06/05/2023 και αφορά στις εκπαιδευτικές/πολιτιστικές εκδρομές των σχολείων με λεωφορεία σε χώρους πολιτισμού (και όχι μόνο). Η εν λόγω εντολή ορίζει ότι οι οδηγοί των λεωφορείων μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό θα πρέπει: «να προσέρχονται σε προκαθορισμένο χώρο τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του δρομολογίου τους, προκειμένου να διεξαχθεί ουσιαστικότερος και ενδελεχής έλεγχός τους. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί θα πρέπει επιπλέον να επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, να απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων. 

Τόσο η παραπάνω Υπουργική απόφαση όσο και η διαταγή της τροχαίας, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και κατ’ επέκτασιν στον επαγγελματικό μας χώρο. Η εμπειρία που μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα από τις σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς λειτουργούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καταγράφει μια απίστευτη και διαρκή γραφειοκρατία να επιβαρύνει τον προγραμματισμό των επισκέψεων, που τελικά αφυδατώνει την παιδαγωγική τους διάσταση και τις καθιστά ουσιαστικά πρακτικά αδύνατες.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που διοργανώνουν και προγραμματίζουν τις εν λόγω επισκέψεις δεν μπορούν είναι οι αρμόδιοι -αλλά και δεν πρέπει- να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, όπως: η ευθύνη του τεχνικού ελέγχου των λεωφορείων και η επίβλεψη της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους οδηγούς των λεωφορείων. Ο τεχνικός έλεγχος των λεωφορείων πρέπει αντίθετα να προγραμματίζεται με ευθύνη της Τροχαίας και των εταιρειών των λεωφορείων, ώστε να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε χρόνο όμως που δεν θα επηρεάζει την πραγματοποίηση των επισκέψεων και -πολύ περισσότερο- δεν θα οδηγεί στην ακύρωσή τους.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μεγάλη δυσαρέσκεια στα τουριστικά πρακτορεία και τους ιδιώτες οδηγούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αρνούνται τη διαδικασία της υπ’ αριθμ. 3081/23/922749 από 06/05/2023 διαταγής της Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, επικαλούμενοι απώλεια χρόνου και καυσίμων. 

Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα πρόστιμα που τους επιβάλλονται κατά τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να μην προτίθενται να αναλάβουν πλέον τις σχολικές εκδρομές, καθώς είναι οικονομικά ασύμφορο.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, τόσο για εμάς όσο και για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και κατ’ επέκτασιν τους γονείς τους, είναι τεράστιο και άξιο αναπροσαρμογής το συντομότερο δυνατόν.

Ιδιαίτερα στον κλάδο μας, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε πραγματικό αδιέξοδο καθώς οι καθημερινές μας παραστάσεις για σχολεία ακυρώνονται γεγονός που καθιστά αδύνατη την οικονομική μας βιωσιμότητα. Όλοι οι παραγωγοί, οι ηθοποιοί, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές θεάτρων, οι τεχνικοί, οι ταξιθέτες αλλά και οι εξωτερικοί συνεργάτες μας, καλλιτέχνες κάθε ειδικότητας που εργάζονται για να
στηθεί μια παράσταση για παιδιά όπως: σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, γραφίστες, φωτογράφοι, εικονολήπτες, μουσικοί, ηχολήπτες αλλά και άνθρωποι της επικοινωνίας και των πωλήσεων επηρεάζονται άμεσα. 

Ως εκ τούτου παρακαλούμε θερμά, να μεριμνήσετε και να προβείτε, το συντομότερο δυνατόν, στις δέουσες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, με τροποποίηση της Y.A. Φ.14/89494/ΓΔ4/09-07-2020 (ΦΕΚ 2888Β/17-07-2020) στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 και άμεση ανάκληση της από 6/5/2023 εντολής της τροχαίας, ώστε να διευκολυνθεί και να απλουστευθεί η διαδικασία ελέγχου των τουριστικών λεωφορείων από την Τροχαία, προς όφελος του εκπαιδευτικού και του παιδαγωγικού έργου των σχολικών μονάδων.

Με εκτίμηση,
Υπογράφουν:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
ΘΩΜΑΪΣ (ΕΜΗ) ΣΙΝΗ, ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΝΑ (ΜΑΡΙΛΕΝΑ), ομάδα ARTIKA
ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ομάδα ARTIKA
ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ομάδα κουκλοθεάτρου ΜΑΝΙΒΕΛΑ
UNIMA ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΟΝΤΖΟΛΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΡΑΝΤΖΟΣ, ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ
ΔΩΡΑ ΔΟΡΙΖΑ, ομάδα PIEDI SPORCHI
ΕΥΤΥΧΙΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ, ομάδα PAPERDOLLWISE
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ, ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, ομάδα ΗΙΡΡΟ
ΦΩΤΗΣ ΔΟΥΣΟΣ, ομάδα ΗΙΡΡΟ
ΚΑΦΕΤΖΗ ΔΑΦΝΗ, ομάδα ΒιΔα
ΒΙΚΥ ΚΑΛΠΑΚΑ, ομάδα ΒιΔα
ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ, ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΆΝΝΑ ΤΖΙΜΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΒΛΑΣΙΑ ΒΕΡΒΕΡΗ, ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ομάδα ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ομάδα ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗΣ, ομάδα ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ
ΣΚΙΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ομάδα «Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΩΝ»
ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ομάδα ΑΙΩΡΑ
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΜΙΖΑΡΑΣ, ηθοποιός - κουκλοπαίχτης
ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ, ομάδα ARTIKA
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ, ΘΙΑΣΟΣ ΗΛΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ


sakisgeorgiadis