Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Κομισιόν : Ικανοποιητικές οι επιδόσεις του ΟΑΣΑ

 «Η διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων γίνεται πιο αποτελεσματική χάρη στο νέο νόμο για τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Υπερταμείο.... πέτυχε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της από τα μερίσματα των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της. Οι συναλλαγές σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το σχέδιο».

Αυτό αναφέρεται, ως γενικό σχόλιο, στη νέα έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα (post-programme surveillance report for Greece) που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) έφτασε οικονομικά στο break even (νεκρό σημείο - ο κύκλος εργασιών καλύπτει το σύνολο των δαπανών). Οι πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης και δημιουργίας αξίας θα πρέπει να συνεχιστούν με πλήρη ταχύτητα.

Μια περαιτέρω πρόκληση για την εταιρεία και την κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουν την έγκαιρη μεταφορά των πληρωμών της υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας στα ΕΛΤΑ και τον ΟΑΣΑ και τη συνέπεια των ταμειακών ροών και των σχετικών υπολογισμών. Το Υπερταμείο αυξάνει επίσης τις δυνατότητες εσωτερικής διαχείρισης. Εφαρμόζει μια νέα ετήσια πολιτική αξιολόγησης και μια ενισχυμένη διαδικασία επιλογής για τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της.

sakisgeorgiadis