Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα πάρετε 9θέσιο ΤΑΞΙ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Κρήτη και Ιόνια νησιά

 Ένα πάγιο αίτημα του (πανίσχυρου) κλάδου των ΤΑΞΙ, ικανοποίησε για πολλοστή φορά το Υπουργείο Μεταφορών, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των ΚΤΕΛ, που... κατέθεσαν στη διαβούλευση του νόμου 5039/2023 "Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023....", την εντονότατη αντίρρησή τους, καθώς έκριναν, πως τα 9θέσια ΤΑΞΙ, θα γίνουν στην ουσία "μικρά λεωφορεία που θα υποκλέπτουν το έργο τους". Έτσι, το Υπουργείο, αγνόησε τις αντιδράσεις των ΚΤΕΛ και παρεχώρησε το δικαίωμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, όχι όμως σε όλες! 


Με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου, ορίστηκε το ποσοστό Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) Ταξί, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με επιβατηγά οχήματα από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων. 

Οι περιοχές

Η απόφαση αφορά σε Ε.Δ.Χ. Ταξί με έδρα στις Περιφέρειες 
1.Αττικής, 
2.Ιονίων Νήσων, 
3.Κρήτης και την 
4.Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η απόφαση λοιπόν ΔΕΝ αφορά άλλες Π.Ε. της Κ.Μακεδονίας, παρά μόνο το "νομό" Θεσσαλονίκης. Όχι το Κιλκίς, όχι Βέροια, όχι Έδεσσα, οχι Δυτική Μακεδονία, όχι Ανατολική Μακεδονία. Μόνο το νομό Θεσσαλονίκης.

Πόσες άδειες ταξί θα μετατραπούν σε 6 έως 9 θέσεων

Το ποσοστό των ταξί, που μπορούν να μετατραπούν σε 6-9θέσια, είναι 30%, σε όλες τις περιοχές, πλην κάποιες των Ιόνιων νήσων, που ανέρχεται σε 100%.
Πρακτικά και για να γίνουμε απολύτως κατανοητοί, η Θεσσαλονίκη έχει σήμερα 1.913 ΤΑΞΙ, τα 574 από αυτά, μπορούν να μετατραπούν σε 6θέσια έως 9θέσια. 

Η διαδικασία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Οι Περιφέρειες θα δημοσιεύσουν πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια, αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες, θα γίνει κλήρωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Από τη θέση σε ισχύ της απόφασης, δύναται να δημοσιευθεί πρόσκληση του αρμόδιου Περιφερειάρχη με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ που έχουν έδρα - διοικητική μονάδα είτε εντός της Περιφέρειας είτε εντός της Περιφερειακής Ενότητας να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας, εντός έξι (6) εβδομάδων από τη δημοσίευσή της πρόσκλησης, για την αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών, σε άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων της αυτής έδρας. Στην πρόσκληση καθορίζεται ο αριθμός των αδειών που μπορούν να αντικατασταθούν σε κάθε έδρα, βάσει του άρθρου 2.

2. Η πρόσκληση τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας εντός της Περιφέρειας και ειδικότερα: (α) τοιχοκολλάται στο κατάστημα της Περιφέρειας, στα καταστήματα και τα ΚΕΠ όλων των Δήμων της Περιφέρειας, (β) ανακοινώνεται σε τοπικά μαζικά μέσα ενημέρωσης, όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, (γ) δημοσιεύεται σε δύο (2) ημερήσιες και μία (1) εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφορούν στην περιφέρεια, (δ) αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας και των Δήμων και μέσω του προγράμματος «Διαύγεια» και (ε) αποστέλλεται στα επαγγελματικά σωματεία και οργανώσεις αυτοκινητιστών.

3. Η αίτηση υποβάλλεται αυτοτελώς για κάθε άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός ιδιοκτήτη επί μίας αδείας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ, την αίτηση καταθέτει ένας εξ αυτών ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, συνυποβάλλοντας και τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις των λοιπών
συνιδιοκτητών.

4. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατέχει κατά πλήρη κυριότητα περισσότερες της μίας άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ στην ίδια έδρα μπορεί να υποβάλλει μόνο ένα αυτοτελές αίτημα. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι δικαιούχος ιδανικού μεριδίου σε περισσότερες της μίας άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ στην ίδια έδρα, μπορεί να υποβάλλει αίτημα αυτοτελώς για κάθε άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ στην οποία είναι συνδικαιούχος.

5. Προκειμένου να γίνει παραδεκτή η αίτηση δεν πρέπει η σχετική άδεια κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ να τελεί υπό καθεστώς προσωρινής ανάκλησης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των περ. (β) (γ) και (δ) του άρθρου 100 του ν. 4070/2012 (Α’82), κατά το χρόνο λήξης υποβολής των αιτήσεων.

6. Η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών, μετά τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων του παρόντος άρθρου, καταχωρεί, ηλεκτρονικά σε κατάσταση ανά έδρα τους αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις, με το όνομα ή την επωνυμία τους, προσδίδοντας αύξοντα αριθμό καταχώρησης. Οι καταστάσεις αυτές αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Περιφέρειας και στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μετά την ανάρτησή τους ουδεμία τροποποίηση επιτρέπεται. Ο έλεγχος των αιτήσεων, η κατάρτιση των πινάκων και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ολοκληρώνονται εντός έξι (6) εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Με κλήρωση οι δικαιούχοι

Αν ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την αντικατάσταση των αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ σε άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων ανά έδρα είναι μικρότερος ή ίσος από τον αριθμό που καθορίζεται στην πρόσκληση της παρ. 1, τότε εντός δέκα (10) ημερών ο οικείος Περιφερειάρχης εκδίδει απόφαση για κάθε δικαιούχο με την οποία εγκρίνεται στο όνομα αυτού η αντικατάσταση της άδειας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ με άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων. Σε περίπτωση υπολειπόμενου αριθμού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ προς αντικατάσταση ανά έδρα, μπορεί ο Περιφερειάρχης να εφαρμόσει εκ νέου την διαδικασία του άρθρου αυτού, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η παρ. 4, ώστε να καλυφθεί αυτός ο υπολειπόμενος αριθμός.

Αν ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την αντικατάσταση των αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ σε άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων ανά έδρα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που καθορίζεται στην πρόσκληση της παρ. 1, διενεργείται η ηλεκτρονική κλήρωση και η διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 9 για αυτές τις αιτήσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ



BONUS

H Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ζήτησε ο συντελεστής στη Θεσσαλονίκη να είναι 100%, δηλαδή να μπορούν να αλλάξουν όλα τα ΤΑΞΙ της Θεσσαλονίκης σε εννιαθέσια.



sakisgeorgiadis