Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΚΤΕΛ : Ποιοί Λεωφορειούχοι εγγράφονται στο ΓΕΜΗ - Ποιοί απαλλάσσονται

 Η ΠΟΑΥΣ ενημερώνει ότι κατόπιν έντονων παρεμβάσεων και διαβουλέυσεων, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος, για την υποχρέωση εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.), ως εξής :


ΑΔΑ: 6Θ5Ο46ΝΛΣΞ-ΥΒΥ - Διευκρινήσεις σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. Κοινωνίας Δικαιώματος Αστικού, Ημιαστικού και Υπεραστικού λεωφορείου Δημοσίας Χρήσεως (Δ.Χ.) ενταγμένης σε εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ.

α) Υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι: 
- οι Ανώνυμες Εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ (αστικών και υπεραστικών γραμμών), 
- οι μέτοχοι – ιδιοκτήτες κατά ποσοστό 100% λεωφορείων Δ.Χ. των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς αποτελούν ατομικές επιχειρήσεις μεταφορών. 

β) Δεν είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.: - οι μέτοχοι – συνιδιοκτήτες με οποιοδήποτε ποσοστό λεωφορείων Δ.Χ. των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς δεν ασκούν οι ίδιοι την επιχειρηματική εκμετάλλευση του λεωφορείου, αλλά η κοινωνία δικαιώματος της οποίας είναι μέλη. Η δε άδεια οδικού μεταφορέα που εκδίδει ο καθένας από τους μετόχους, εξυπηρετεί μόνο λόγους έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας του λεωφορείου. - η κοινωνία δικαιώματος συγκυριότητας αστικού/ ημιαστικού/υπεραστικού λεωφορείου Δ.Χ., το οποίο ανήκει κατά συγκυριότητα σε μετόχους των Ανωνύμων Εταιρειών ΚΤΕΛ, καθώς όπως έχει ήδη προαναφερθεί η Κοινωνία Δικαιώματος δεν αποτελεί υπόχρεο εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ, επειδή δεν έχει νομική προσωπικότητα. 

Συνεπώς κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίσεων, δεν θα πρέπει να απαιτείται από οποιαδήποτε Υπηρεσία, η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. τόσο για τους μετόχους – συνιδιοκτήτες λεωφορείων, ατομικά, όσο και για τους μετόχους - κοινωνίες δικαιώματος συγκυριότητας επιχείρησης ΚΤΕΛ ΑΕ.



sakisgeorgiadis