Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

"Δώστε λεφτά και στα τουριστικά λεωφορεία, όχι μόνο στα ΚΤΕΛ"

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων  ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ι.Τ.Λ.Ε.). απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε 4 υπουργούς.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ


24/01/2023

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κύριο Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, 
κύριο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Παρέμβαση για τη μείωση του κόστους καυσίμων των τουριστικών λεωφορείων.

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενες παρεμβάσεις μας και υπομνήματα, είναι δύσκολες οι στιγμές που διέρχεται ο κλάδος λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, συνέπειας των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022, εκτοξεύοντας έκτοτε την τιμή των καυσίμων αλλά και γενικότερα όλα τα κόστη των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων σε μεγάλα ύψη.

Δυστυχώς όμως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από εσάς.

Με πρόσφατη τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε μέσα στις γιορτές παρείχατε «...έκτακτη ενίσχυση ποσού δέκα εννέα εκατομμυρίων διακοσίων ογδόντα χιλιάδων (19.280.000) ευρώ, σε αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε.εξαιτίας της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης».

Σημειώνουμε ότι αντίστοιχη επιχορήγηση δόθηκε πρόσφατα και στον ΟΑΣΑ μεταξύ άλλων και για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Κύριοι Υπουργοί, όπως ασφαλώς γνωρίζετε τα τουριστικά λεωφορεία αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς κόστη με τους άλλους κλάδους των επιβατικών μεταφορών, παρόλα αυτά δεν έχουν λάβει ουδεμία ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαθέτουν το εξασφαλισμένο μεταφορικό έργο και τα αντίστοιχα έσοδα των ΚΤΕΛ.

Ζητούμε για λόγους ισονομίας και αποκατάστασης των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος πλήττεται από τη διακριτική μεταχείριση που διαχρονικά επιδεικνύετε στα ΚΤΕΛ, την επιχορήγηση των τουριστικών λεωφορείων για τη μερική κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων που αντιμετωπίζουν, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μας και να αποτραπούν πιθανές απολύσεις στον κλάδο.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ..

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Απόστολος Εμμανουηλίδης
Ο Γ.Γ.
Αθανάσιος Σιμώτας

sakisgeorgiadis