Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

ΝΕΟ: Πώς θα συνδεθεί με το Σταθμό "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" των ΚΤΕΛ, ο "Δυτικός Προαστιακός" Θεσσαλονίκης

Πάγιο αίτημα των ΚΤΕΛ, είναι να συνδεθεί ο σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες, με το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. 

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", Γιάννη Λάμπρου, πραγματοποιήθηκε ...

την Τετάρτη 13-7-2022, ευρεία σύσκεψη φορέων, για το ακανθώδες ζήτημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Σταθμού με τις υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ήταν και σ΄αυτό το γεγονός και συνομίλησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Τόσκα, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

Γιάννης Τόσκας

"Τα δύο σπουδαία σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλονίκης τα οποία προχωρούν για υλοποίηση μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα αναβαθμίσουν το συγκοινωνιακό και στρατηγικό της ρόλο", δήλωσε στα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, ο κ.Τόσκας.

"Η εξέλιξη του διαγωνισμού της ΕΡΓΟΣΕ εδώ και λίγες εβδομάδες προχώρησε στο στάδιο Β.Ι. που αφορά στο διάλογο και την υποβολή προσφορών και μελετητικών λύσεων από τους υποψήφιους αναδόχους τόσο για το μεγάλο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα της Θεσσαλονίκης με το βασικό δίκτυο όσο, όμως, και το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το έργο ανάπτυξης του «δυτικού προαστιακού», ένα έργο ζωής για τους φίλους του σιδηροδρόμου αλλά και τους κατοίκους και φορείς της Δυτ. Θεσσαλονίκης αποτελεί λύση που θα δώσει πνοή βιώσιμης κινητικότητας σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, που ταλανίζεται από υπερχρήση του ΙΧ αυτοκινήτου και μεγάλες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης. 

Αφορά έργο προαστιακών συνδέσεων (ταχύτητα μελέτης 70km/h) πάνω σε υφιστάμενες ή/ και νέες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι ένα «έτοιμο» έργο, που θα αναπτύσσεται ως εξής: 

  • Μια γραμμή με τερματικό σταθμό στη Σίνδο (δυτικά) και το Ν.Σ.Σ. (ανατολικά)  και 
  • μια άλλη γραμμή με δυτικό άκρο στη Γέφυρα (Δ. Χαλκηδόνας) και ανατολικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Προβλήτας 1). 

Όλοι αναλογίζονται τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία της για όλη τη Θεσσαλονίκη.


Πώς θα εξυπηρετηθούν τα ΚΤΕΛ, που λειτουργούν μέσα στο σταθμό ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ  (που σήμερα είναι προσβάσιμος από αστικά λεωφορεία και ιδιωτικά μέσα μετακίνησης), θα εξυπηρετηθεί και από το νέο μέσο από νέα στάση η οποία όπως προτείνει ο ΟΣΕΘ, πρέπει να χωροθετηθεί ακριβώς βορείως του σταθμού ΚΤΕΛ, ώστε να εξασφαλίζει όσο το δυνατό καλύτερη και ασφαλή σύνδεσή της με το σταθμό. Επίσης, θετική ενέργεια θα είναι εάν μελετηθούν άμεσα οι μετατροπές των ισόπεδων συνδέσεων-προσβάσεων (κλάδων) της Λεωφ. Δενδροποτάμου σε ανισόπεδες. Το έργο θα συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στη ζήτηση μετακίνησης και θα αναβαθμίσει μια ολόκληρη περιοχή που σήμερα ταλανίζεται από πολλά παράπλευρα ζητήματα.


"Συγκοινωνιακό hub ο σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Με τη χρήση του προαστιακού και τον τρόπο αυτόν, πέρα από τους χρήστες των τερματικών χώρων του σταθμού ΚΤΕΛ «Μακεδονία» και τους χρήστες γραμμών που κινούνται επί της οδού Μοναστηρίου (γραμμές 51, 51Α, 54, 54Α, 55Χ), θα υπάρξει πλήρης εξυπηρέτηση και σιδηροδρομική υποδομή κατά μήκος της Μοναστηρίου, μόλις 30m μακριά από το σταθμό. Οι ροές των πεζών θα εξυπηρετούνται άμεσα από/προς τον σιδηρόδρομο ο οποίος θα διαθέτει σύνδεση με έναν πλήρη και κομβικό υπεραστικό σταθμό λεωφορείων (με τη μορφή ενός συγκοινωνιακού hub) ο οποίος συνδέει το δυτικό άκρο (είσοδο) της πόλης με πολλούς νομούς και μετακινούμενους της Ελλάδας. Να ευχηθούμε να έρθει και το μετρό Θεσσαλονίκης εκεί σύντομα! ", μας είπε ολοκληρώνοντας, ο κ.Τόσκας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.



Ποιοί συμμετείχαν

Γιάννης Λάμπρου

Στη σύσκεψη στο ΚΤΕΛ Μακεδονία της 13.7.2022 ήταν παρόντες: Ο Πρόεδρος του Σταθμού των ΚΤΕΛ Γιάννης Λάμπρου,  τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι του σταθμού ΚΤΕΛ Μακεδονία, Μελετητές του ΟΣΕΘ, της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, της Αττικό Μετρό ΑΕ, αξιωματικοί της Γεν. Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης, αξιωματούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.


Σάκης Γεωργιάδης

sakisgeorgiadis