Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΟΑΣΘ-Εργαζόμενοι: Αποφασίζουν αύριο για νέες κινητοποιήσεις

 Μετέωρο έμεινε το δεύτερο βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση επίλυσης του αιτήματος που θέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, δηλαδή ...η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την περίοδο 2021-2022. Στη συνάντηση που είχαν η διοίκηση του ΣΕΟΑΣΘ με τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά, λέχθηκε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των μη μισθολογικών δαπανών, που προβλέπονται για το 2021. Έτσι, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιστροφής των εργαζομένων ….στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η απόφαση για τη επανέναρξης των κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και απεργίες, θα ληφθεί αύριο, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Εργαζομένων, με νέα επόμενη πιθανή κινητοποίηση , την πραγματοποίηση στάσης εργασίας, μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, από τις 10 πμ ως τις 2 μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών του ΟΑΣΘ και του κ. Ξιφαρά, έγινε σε καλό κλίμακα καθώς εχθές κατατέθηκε τροπολογία, ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, με την οποία επιλύεται το ζήτημα της διακοπής της καταβολής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ενώ έκλεισε οριστικά και η πιθανή αναζήτηση , αναδρομικά, των ποσών που είχαν καταβληθεί για τα επιδόματα αυτά, κατά την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, όπως υποστηρίχθηκε από πλευράς Υπουργείου, λεφτά δεν υπάρχουν για να καλυφθούν οι μη μισθολογικές δαπάνες για το 2021, παρά μόνο για το 2022.

Οι εργαζόμενοι, πρότειναν να υπογραφεί ΣΣΕ για τα έτη 2022-2023, αφού είναι βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση ζωής τουλάχιστον ενός έτους στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ και, για κάποιες από τις μη μισθολογικές δαπάνες να προβλεφθεί αύξηση για 2022-2023 , ώστε να καλυφθούν οι απώλειες των εργαζομένων για το 2021.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε 10ήμερη πίστωση χρόνου από τον ΣΕΟΑΣΘ καθώς το Υπουργείο προσπαθεί ώστε ως το τέλος Ιουλίου να κλείσει όλες τις ΣΣΕ στους οργανισμούς αρμοδιότητάς του.

Από πλευράς συνδικαλιστών τονίσθηκε, ότι οι αποφάσεις για το εαν θα συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις , θα ληφθούν αφού θα ενημερωθούν όλα τα μέλη τα διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΟΑΣΘ στην αυριανή συνεδρίαση, που έχει οριστεί για τις 3 το μεσημέρι.

Πηγή: Grtimes

sakisgeorgiadis