Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Γιατί απεργούν στον ΟΑΣΘ - Πώς τους κοροϊδεύουν από τις 10-1-2022

Με απλά λόγια, η απάντηση στο ερώτημα "γιατί απεργούν αυτοί στον ΟΑΣΘ;".

Ο ΟΑΣΘ ήταν επί 60 χρόνια (1957-2017) ιδιωτική επιχείρηση. Στις 25-7-2017 κρατικοποιήθηκε και επομένως οι εργαζόμενοι έγιναν (περίπου) δημόσιοι υπάλληλοι. Άρα, θα έπρεπε να αμείβονται με τους μισθούς του δημοσίου. Όμως, η τότε διοίκηση Στέλιου Παππά - Σάββα Παναγιωτίδη, συνυπέγραψε με τους εργαζόμενους, γενναιόδωρη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και την χορήγηση των δύο επίμαχων επιδομάτων, για τα οποία γίνονται οι απεργίες: "επίδομα θέσης ευθύνης" και "επίδομα ανθυγιεινής εργασίας". Τα επιδόματα αυτά τα έπαιρναν και επί ιδιωτών.

Όμως, η τότε διοίκηση "ξέχασε" να υποβάλει τη συλλογική σύμβαση στα Υπουργεία για να την εγκρίνουν! Με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ να αμείβονται παράνομα!

δείτε και: > ΟΑΣΘ : 8 ημέρες απεργίες και στάσεις μέσα στον Ιούλιο !

Ήρθε λοιπόν η ώρα του ελέγχου από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και ο Ελεγκτής διαπίστωσε πως τα επιδόματα δίνονταν παράνομα. 

Η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, βλέποντας τις παρατηρήσεις του Ελεγκτή, διέκοψε τη χορήγηση των επιδομάτων και κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαβούλευση για την κατάρτιση νέας ΣΣΕ. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν στις μη μισθολογικές παροχές και η συζήτηση έληξε την 10-1-2022, όταν το Δ.Σ. του ΟΑΣΘ ενέκρινε τη ΣΣΕ και το Δ.Σ. του Συνδικάτου ομοίως. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, πως θα τακτοποιηθεί νομοθετικά το θέμα των δύο επιδομάτων και θα το λαμβάνουν, όπως άλλωστε οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα. Κι αυτό έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2022. 6 μήνες πριν!

"σε μια βδομάδα θα τακτοποιηθεί το θέμα σας"

Όμως, τα Υπουργεία, δεν ενέκριναν από τότε τη ΣΣΕ, παραπέμποντάς το από βδομάδα σε βδομάδα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη λαμβάνουν τα επιδόματα που "'εκοψε ο Σκόδρας", τα οποία όμως λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στον ΟΑΣΑ (στις ΟΣΥ) της Αθήνας, επειδή εκεί, η ΣΣΕ τους εγκρίθηκε νόμιμα.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν απεργούν , επειδή από τις 10 Ιανουαρίου, τους πάνε από βδομάδα σε βδομάδα, για κάτι για το οποίο έχουν συμφωνήσει.


Ιδού το έγγραφο του ΟΑΣΘ με το οποίο διαβιβάζει στις 10-1-2022 το σχέδιο ΣΣΕ στο ΥΠΥΜΕ


Ιδού το πρακτικό Δ.Σ. του ΟΑΣΘ, που ενέκρινε από τις 21-12-2021 (!) τη ΣΣΕ


Ιδου το πρακτικό Γ.Σ. του Συνδικάτου, της 10-1-2022, το οποίο αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 690 ΝΑΙ - 249 ΟΧΙ
 


Από τις 10-1-2022 λοιπόν, υπάρχει συμφωνία εργοδότη - εργαζομένων, αλλά ....ΣΣΕ δεν έχει εγκριθεί ακόμη !


sakisgeorgiadis