Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Άμστερνταμ : 235 εκ.ευρώ για "πράσινα" λεωφορεία - το 95% των λεωφορείων χωρίς ρύπους μέχρι το 2025

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Μεταφορών για το Άμστερνταμ (Ολλανδία) ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση των δημόσιων μεταφορών. Η περιφέρεια του Άμστερνταμ διαθέτει επιπλέον 235 εκατομμύρια ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Περιφέρεια Μεταφορών του Άμστερνταμ βλέπει την κρίση του κορωνοϊού, ως.... μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών ώστε η κινητικότητα στην περιοχή να τελειοποιηθεί  μελλοντικά.

Αυτό το λεγόμενο "πακέτο κορωνοϊού" 235 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από 30 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές (για το 2021) και 205 εκατομμύρια ευρώ για βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης για την αποφυγή μποτιλιαρισμάτων τις αιχμής (2021 και μετά). 

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, θα διατεθεί για τη μετάβαση σε λεωφορεία χωρίς εκπομπές ρύπων. Αυτό το πακέτο, το οποίο έχει παρουσιαστεί στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι επιπλέον των τακτικών επενδύσεων για εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών, περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αυτά τα επιπλέον εκατομμύρια ευρώ χρησιμεύουν για να αναμορφώσουν την κινητικότητα στην περιοχή μετά την κρίση του covid-19, να κάνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες ελκυστικές ξανά και να τονώσουν την οικονομία. Αυτό γίνεται επενδύοντας σε έργα οδικής ασφάλειας και δημόσιων μεταφορών, λεωφορείων μηδενικών εκπομπών και ταξιδεύοντας εκτός ωρών αιχμής.

Η Περιοχή Μεταφορών του Άμστερνταμ σηματοδοτεί την κρίση της κορωνοϊού, ως ευκαιρία για την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών ώστε η κινητικότητα στην περιοχή του Άμστερνταμ να βελτιωθεί μελλοντικά. 

Η Αρχή Μεταφορών επενδύει σε όλους τους τομείς προμήθειας , σε λεωφορεία μηδενικών εκπομπών και σε σχετική υποδομή χρέωσης. Στην πρωτεύουσα, για παράδειγμα, η νέα σειρά λεωφορείων από την GVB θα χρηματοδοτηθεί πλήρως και θα παρέχονται συνδέσεις δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόθεση είναι,  όλα τα λεωφορεία στις Κάτω Χώρες να είναι απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων έως το 2030. 

Ως ενδιάμεσο βήμα, η Αρχή Μεταφορών στοχεύει στο 95% των δημόσιων μεταφορών χωρίς εκπομπές ρύπων έως το 2025. Επί του παρόντος, περίπου το 20% των δημόσιων μεταφορών στην περιοχή του Άμστερνταμ λειτουργεί με "πράσινο" ηλεκτρικό ρεύμα ή υβριδικά λεωφορεία.

sakisgeorgiadis