Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Σκληρή απάντηση του ΚΤΕΛ Λάρισας στην "ψευδή καταγγελία της ΟΣΜΕ"

Σε απάντηση της καταγγελίας της Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) για περιστατικό με οδηγό λεωφορείου, η διοίκηση της Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας Α.Ε., κάνει λόγο για ....ψευδή καταγγελία και διευκρινίζει τα εξής:


«Καταρχάς, η καταγγελία αυτή τυγχάνει καταφανώς ψευδής και αποκλειστικό σκοπό έχει να πλήξει το έργο και το κύρος της Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας Α.Ε., ειδικά τώρα σε μία περίοδο που το έργο της συγκοινωνίας που έχουμε αναλάβει είναι σαφώς μεγαλύτερο και δυσκολότερο, ως μοναδικού συγκοινωνιακού φορέα υπεραστικών διαδρομών του νομού.

Διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν, εντονότατα για την ψευδή καταγγελία της Ο.Σ.Μ.Ε., όπως αυτή δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες της πόλης, περί δήθεν αδιαφορίας της ΚΤΕΛ για την εργατική νομοθεσία και την ασφάλεια των επιβατών, με δικαιολογία των συκοφαντικών αυτών ισχυρισμών τη δήθεν πειθαρχική τιμωρία οδηγού επειδή «…αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δρομολόγιο που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών».

Προσπαθώντας, μάλιστα, να εκμεταλλευτεί τον πανελλήνιο θρήνο για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος « τοποθετεί» χρονικά την σχετική πειθαρχική τιμωρία την 1η Μαρτίου 2023, ήτοι την ημέρα του δυστυχήματος.


Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας και συγκεκριμένα:

-Η πειθαρχική αυτή τιμωρία ήταν σύμφωνη με το νόμο και βάσιμη.

Η πειθαρχική αυτή ποινή αφορούσε παράβαση που έγινε την 16η Νοεμβρίου 2022, η δε σχετική πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε την 13η Φεβρουαρίου 2023, ήτοι καμία σχέση δεν έχει χρονικά με το δυστύχημα των Τεμπών.

– Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, που τυγχάνει συνδικαλιστής και έχει πλήθος πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε καθυστερήσει στο προγραμματισμένο δρομολόγιό του και κατά την άφιξή του στον Κεντρικό Σταθμό, εκμεταλλευόμενος την προστασία που του προσδίδει η συνδικαλιστική του ιδιότητα, άρχισε να ωρύεται ενώπιον του έκπληκτου επιβατικού κοινού και να φωνάζει από μακριά τον Σταθμάρχη, αντί να συνεννοηθεί μαζί του, είτε στο Σταθμαρχείο, είτε με το εσωτερικό τηλέφωνο, κάτι που δεν έκανε. Προέβη δηλαδή σε ένα επικοινωνιακό show, αντί να πράξει το αυτονόητο, ήτοι την συνεννόηση με τα αρμόδια όργανά μου και γι’ αυτό το λόγο και μόνο τιμωρήθηκε.

Δυστυχώς, είμαστε συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές από ορισμένους εκ των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, που γνώμονα έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον, είναι δε πραγματικά τραγικό και κατακριτέο να προσπαθούν κάποιοι, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας ως αυτοσκοπό. Με ψευδείς καταγγελίες και θράσος δεν πρόκειται να πετύχουν την ατιμωρησία των συνδικαλιστών».



Η καταγγελία της ΟΣΜΕ


Στην καταγγελία που κοινοποιήθηκε σε Υφυπουργό Μεταφορών, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Μεταφορών, Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Σωματείο Προσωπικού Κίνησης Αστικού & Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας και ΜΜΕ, αναφέρονται τα εξής:

“Στις 1-3-2023, λίγες μόνο ώρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η μόνη έγνοια της Διοίκησης της Επιχείρησης, Υπεραστικό ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε, ήταν να κοινοποιήσει, την πειθαρχική ποινή των δέκα (10) ημερών αργίας, την οποία το πειθαρχικό της συμβούλιο, επέβαλε σε εργαζόμενο, ο οποίος δεν δέχθηκε να παραβιάσει το νόμο και να ρισκάρει την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών τους οποίους θα μετέφερε (Σχετ.1).

Συγκεκριμένα:

Στις 16-11-2022, εργαζόμενος στην προαναφερόμενη επιχείρηση με την ειδικότητα του οδηγού, επιστρέφοντας στο Σταθμό του ΚΤΕΛ στη Λάρισα, μετά από δρομολόγιο διάρκειας πλέον των 3.5 ωρών, κλήθηκε να πραγματοποιήσει νέο δρομολόγιο.

Ο εργαζόμενος πρότεινε το νέο δρομολόγιο να πραγματοποιηθεί από άλλο εφεδρικό λεωφορείο, διότι όπως ενημέρωσε τον υπεύθυνο της επιχείρησης, σε μια (1) ώρα από την έναρξη του νέου δρομολογίου, ο ηλεκτρονικός ταχογράφος του οχήματος “θα ανάψει”, θα βγάλει δηλαδή την ένδειξη του υποχρεωτικού 45λεπτου διαλείμματος και για το λόγο αυτό, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να διακόψει την εργασία του στο μέσο της διαδρομής, (Σχετ.2).

Στην περίπτωση δε κατά την οποία, θα αναγκαστεί να συνεχίσει το δρομολόγιο, χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο διάλειμμα, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το οικείο Τμήμα Τροχαίας.

Η προαναφερόμενη Επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε, δρομολόγησε μεν άλλο λεωφορείο στη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά για την “άρνηση” του εργαζόμενου οδηγού να πραγματοποιήσει παράνομο δρομολόγιο σε βάρος της προσωπικής του ασφάλειας και σε βάρος της ασφάλειας των επιβαινόντων επιβατών, τον τιμώρησε με 10ήμερη αργία.

Η παραπάνω επιβληθείσα πειθαρχική ποινή αποτελεί σημαντική ένδειξη, για το πως η επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε, μη σεβόμενη το νόμο, το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους, αντιλαμβάνεται τα ζητήματα τα οποία άπτονται της ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Λόγω των ανωτέρω,

ΚΑΛΟΥΜΕ

τις υπηρεσίες σας να εξετάσουν τα καταγγελλόμενα, να ελέγξουν άμεσα την Επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας ΑΕ, να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και στην κατεύθυνση αποκατάστασης της νομιμότητας, να επιβάλουν την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της οδικής ασφάλειας δεν παζαρεύεται, υπερτερεί και είναι υπεράνω οποιουδήποτε ιδιωτικού συμφέροντος.

Παρακαλούμε και για τις άμεσες ενέργειες σας”.

sakisgeorgiadis