Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Μεταφορών - Στον Γεραπετρίτη οι διορισμοί Διοικήσεων

Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Επικρατείας ανατίθενται αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς κ.κ Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Καραγιάννη.

Οι αρμοδιότητες.... καταλαμβάνουν αυτοτελώς την έκδοση διοικητικών πράξεων, καθώς και παράλληλη με τον Υπουργό, νομοθετική πρωτοβουλία και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Υπουργός διατηρεί την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.


Αρμοδιότητες Μιχάλη Παπαδόπουλου

α) Οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής πρωτοβουλίας, 
β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, 
γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, 
δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς και άλλα συναρμόδια όργανα, 
ε) η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών, 
στ) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, 
ζ) ο διορισμός των μελών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 2366/1995 (Α’ 256), και 
η) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου του, όπως και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Ιδιαίτερου Γραφείου του. 

2. Οι αρμοδιότητες των περ. α) και ε) , μπορούν να ασκούνται και από τον Υπουργό Επικρατείας, στον οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Εξαιρείται από τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού και παραμένει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας, στον οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων.


Αρμοδιότητες Γιώργου Καραγιάννη

Στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιο Καραγιάννη του Χρήστου, αναθέτουμε: 
α) Την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, συμπεριλαμβανομένων όλων των οργανικών μονάδων και των συλλογικών οργάνων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και της Υπηρεσίας Οδικών Τελών - Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016 (Α΄ 93) και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του άρθρου 23 του ν. 4914/2022 (Α΄ 61), 

β) την εποπτεία και ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων των κάτωθι φορέων: βα) των εποπτευόμενων φορέων του Τομέα Υποδομών του άρθρου 11 του π.δ. 123/2017, ββ) της Έργα Ο.Σ.Ε. Α.Ε. (ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.), βγ) της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης Ακινήτων Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.), βδ) της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. του ν. 4539/2018 (Α΄ 89), κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και 

γ) τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών, σύμφωνα με τους ν. 3389/2005 (Α’ 232),  4412/2016 (Α’ 147) και 4413/2016 (Α’ 148).

Στις κατά το άρθρο 1 αρμοδιότητες περιλαμβάνονται: 
α) Οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής πρωτοβουλίας, 
β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, 
γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
δ) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς και άλλα συναρμόδια όργανα, 
ε) η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών, 
στ) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, και 
ζ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου του, όπως και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Ιδιαίτερου Γραφείου του. 

Οι αρμοδιότητες των περ. α) και ε) της παρ. 1 του παρόντος, μπορούν να ασκούνται και από τον Υπουργό Επικρατείας, στον οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Εξαιρείται από τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού και παραμένει στον Υπουργό Επικρατείας, στον οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων.


sakisgeorgiadis