Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Το ΣΕΟΑΣΘ πήρε θέση στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας εναντίον του οδηγών του ΟΑΣΘ

 Οι οδηγοί του ΟΑΣΘ πέφτουν καθημερινά, θύματα λεκτικής βίας και προπηλακισμών από επιβάτες και σε αντίθεση με τα ελάχιστα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη (υπάρχουν δυστυχώς κι αυτά), τα οποία υπερκαλύπτονται "δημοσιογραφικά" από τα κινητά των επιβατών και διαδίδονται αστραπιαία, τα περιστατικά βίας εναντίον οδηγού, παραμένουν στο σκοτάδι, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο βίντεο, αφού η ΑΠΔΠΧ, αρνείται την εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής βίντεο, εντός των λεωφορείων.

Το ποτήρι ξεχείλισε, οι οδηγοί που παρουσιάζονται συχνά στα ΜΜΕ ως "ρατσιστές" με βάση ένα ατελές βίντεο επιβάτη, που.... δείχνει πάντα μόνο την αντίδραση του οδηγού κι όχι όλο το περιστατικό, ζήτησαν από τα σωματεία τους, να πάρουν θέση στο μαρτύριο που υφίστανται καθημερινά από τη βία των επιβατών, που μεταφέρεται στα ΜΜΕ ως ...βία των οδηγών!

Έτσι, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ (ΣΕΟΑΣΘ) εξέδωσε μια ανακοίνωση/οδηγία, που κινείται στο σωστό θεσμικό -πλαίσιο, υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι πρέπει να είναι ψύχραιμοι, ότι απαγορεύεται να ανοίγουν τις πόρτες εκτός στάσης και συνεπώς του αξιζουν συγχαρητήρια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:


Συνάδελφοι - σσες

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πολλών αναίτιων επιθέσεων εναντίον των οδηγών από επιβάτες. Τα φαινόμενα λεκτικής βίας και προπηλακισμών εναντίον μας, παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο καιρό, αποτέλεσμα και του παρατεταμένου εγκλεισμού λόγω πανδημίας!!!! Δυστυχώς βρισκόμαστε στο στόχαστρο οποιουδήποτε κακόβουλου, επιβάτη και μη, ο οποίος ψάχνει το εύκολο θύμα για να ξεσπάσει επάνω του τον θυμό, την αγανάκτηση ή οποιοδήποτε ψυχολογικό του πρόβλημα.

Παράλληλα, με όλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε στον εργασιακό μας χώρο είναι φυσιολογικό η ψυχολογία μας να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και αυτό να επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε σε κάθε πρόκληση που δεχόμαστε όταν οδηγούμε. Συνάδελφοι, εφιστούμε την προσοχή σας. Όταν δέχεστε ύβρεις από επιβάτες κρατήστε την ψυχραιμία σας. Σε καμία περίπτωση δεν σηκωνόμαστε από το κάθισμα μας για να έρθουμε σε αντιπαράθεση με επιβάτη ή οποιονδήποτε άλλον!!!!! Σας προτρέπουμε να καλέσετε την αστυνομία και να υποβάλετε μήνυση για εξύβριση ενώ ταυτόχρονα ενημερώνετε τον επόπτη για το συμβάν. Το ίδιο μπορείτε να πράξετε και στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάποιος σας έχει καταγράψει σε βίντεο ή φωτογραφία. Συνάδελφοι, είναι απολύτως κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να απαντούμε στις προκλήσεις με αντίστοιχου είδους προκλήσεις (ύβρεις, σωματική βία κ.τ.λ.) γιατί έτσι χάνουμε το δίκιο που έχουμε.

Τέτοιου είδους καταστάσεις απαιτούν ψύχραιμη αλλά και αποφασιστική στάση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας .

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι οφείλουμε να τηρούμε πιστά τον Κ..Ο.Κ. . ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΤΑΣΗΣ. Εκτός του ότι είναι παράνομο και για οποιοδήποτε ατύχημα που τυχόν συμβεί την ευθύνη τη φέρει ακέραια ο οδηγός, δημιουργεί και κακό προηγούμενο το οποίο οι επιβάτες θεωρούν πλέον κεκτημένο τους δικαίωμα και απαιτούν να τους εξυπηρετούμε εκτός στάσης. κάτι που προφανώς έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές ιιε το επιβατικό κοινό αλλά και μεταξύ των συναδέλφων μας .

Συνάδελφοι, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως έχουμε, συνολικά αλλά και ξεχωριστά ο καθένας μας , την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τους κανόνες και τους νόμους που καθορίζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Η συναδελφική αλληλεγγύη ήταν και θα είναι πάντοτε το μεγαλύτερο όπλο μας και το ασφαλές καταφύγιο στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε!!!



sakisgeorgiadis