Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που αρνούνται να κάνουν self test κορωνοϊού

 Κανείς δεν μπορεί "να πιάσει απ΄το λαιμό" τον εργαζόμενο, για να διενεργήσει μια ιατρική πράξη. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν.4790/21 (ΦΕΚ Α'48/31-3-2021), η διενέργεια του τεστ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προϋπόθεση για να ....μπορεί να εργαστεί κάποιος. 
Επίσης, με το άρθρο 27 του Ν.4792/21 (ΦΕΚ Α' 54/09-04-2021), έγινε υποχρεωτική και η καταχώρηση του αποτελέσματος για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

(λέει το άρθρο: 1. α. Δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self-test), σύμφωνα με το ν.4790/2021 (άρθρο 2 παρ.1).
β. Ορίζεται προαιρετική η καταχώριση του αποτελέσματος της δοκιμασίας στην πλατφόρμα πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων, για τις οποίες είναι υποχρεωτική.)

Συνεπώς ΚΑΙ η διενέργεια του τεστ ΚΑΙ η καταχώρηση του αποτελέσματος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για συγκεκριμένους εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές. Απομένει η ΚΥΑ για τις λεπτομέρειες, η οποία θα εκδοθεί μάλλον το Σάββατο 17/4/2021.

Επομένως, ο εργοδότης θα αρνηθεί βάσιμα, την αποδοχή της εργασίας του υπαλλήλου του, ο οποίος θα μείνει απλήρωτος και ανασφάλιστος, για το διάστημα ισχύος της ΚΥΑ που θα εκδοθεί κατ΄εξουσιοδότηση του Ν.4790/21. 

Επομένως, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να κάνει το τεστ, δεν θα το κάνει, αλλά θα τεθεί σε αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του, με τις συνέπειες που έχει αυτό.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να του απαγορεύσει να εργαστεί (παρ.2, άρθρο 46, Ν.4790/21).

Πρόκειται συνεπώς για αδικαιολόγητη αποχή του μισθωτού από την εργασία του, με υπαιτιότητα του μισθωτού, οπότε, ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει από τις οφειλόμενες στον μισθωτό αποδοχές τόσα ωρομίσθια, όσες είναι οι ώρες που απουσίασε, σύμφωνα με το άρθρο 648 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο μισθός οφείλεται εφόσον παρέχεται εργασία.

Ο χρόνος κάθε αδικαιολογήτου απουσίας του μισθωτού από την εργασία του δεν θεωρείται ως χρόνος απασχολήσεως και συμψηφίζεται με τις ημέρες αδείας. Έτσι ο εργοδότης, από τον μισθωτό που απουσιάζει αδικαιολόγητα για μία η περισσότερες ημέρες, δικαιούται να αφαιρέσει ίσο αριθμό ημερών αδείας.

Συνοπτικά:

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.  

Σάκης Γεωργιάδης



Το άρθρο 46 του Ν.4790/21


sakisgeorgiadis