Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα self test - Αναλυτικές οδηγίες

 Άνοιξε τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, η πλατφόρμα για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ δήλωση αποτελέσματος self test. 

Υπενθυμίζουμε ότι,

-η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική ( άρθρο 46 του Ν.4790/21 (ΦΕΚ Α'48/31-3-2021), και

-η δήλωση του αποτελέσματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 27 του Ν.4792/21 (ΦΕΚ Α' 54/09-04-2021),

Τα 10 στάδια της διαδικασίας:

1. Ο εργαζόμενος προσέρχεται στο φαρμακείο και λαμβάνει ένα τεστ δωρεάν, εφόσον εργάζεται σε επιχείρηση με ΚΑΔ που εντάσσεται στο πρόγραμμα. Δείτε τις επιχειρήσεις που υπάγονται στην υποχρεωτικότητα στο τέλος του άρθρου 

2. Ο εργαζόμενος εκτελεί μόνος του στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, το τεστ. Οδηγίες υπάρχουν σε φυλλάδιο που συνοδεύει το τεστ και βίντεο εδώ: https://self-testing.gov.gr/ 

3. Μπαίνει από υπολογιστή/tablet/κινητό στην ιστοσελίδα supportemployees.services.gov.gr/ με τους κωδικούς taxisnet και πηγαίνει στην προτελευταία υπεύθυνη δήλωση, δηλαδή αυτή:



4. Συμπληρώνει τα πεδία που πρέπει, δηλαδή : ΑΜΚΑ , ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΣΤ , ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ . Παρακάτω εμφαίνεται ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται, οπότε το μόνο που κάνει ο εργαζόμενος, είναι να εξουσιοδοτήσει τον εργοδότη, να βλέπει το περιεχόμενο της δήλωσης, ώστε να του επιτρέψει να εργαστεί. Είναι πολύ σημαντικό ο εργαζόμενος να πατήσει το "Ναι" στο πεδίο "ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ", ώστε να μεταφερθεί η δήλωση στον εργοδότη!

5. Συμπληρώνει και το αποτέλεσμα του τεστ:



6. Πατάει υποβολή και βλέπει αυτή την οθόνη:


7. Μετά το βήμα αυτό, έχει ενημερωθεί ο εργοδότης, εφόσον εκτελέστηκε το βήμα 4, οπότε απομένει η εθελοντική εκτύπωση σε PDF , ώστε να έχει αποθηκευμένη την υπεύθυνη δήλωση στο κινητό του ή να την εκτυπώσει και να τη φέρει μαζί του σε τυχόν ελέγχους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον εργοδότη στέλνουμε (εαν θέλουμε, δεν είναι απαραίτητο, καθώς ενημερώθηκε ήδη από το βήμα 4) το παρακάτω πορτοκαλί PDF κι όχι σύνδεσμο (link).
Το τελικό έντυπο, που μπορεί να έχει μαζί του κάθε εργαζόμενος, είναι αυτό:


8. ο εργοδότης μπαίνει στο ΕΡΓΑΝΗ για εργοδότες (https://eservices.yeka.gr/) και επιλέγει "Αναζήτηση Δηλωσεων Εργαζομένων Καταγραφής Αποτελεσμάτων Covid 19 Test"


9. Πατώντας "Αναζήτηση" ο εργοδότης βλέπει τους εργαζόμενους που υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση και συνεπώς έχουν δικαίωμα εργασίας


10. Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες νόμους, ο εργοδότης απαγορεύεται να απασχολεί εργαζόμενο που δεν είναι στην κατάσταση του σημείου 9.




Η ΚΥΑ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ Β' 1588/19-4-2021

ΦΕΚ 1588 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΕΣΤ Ι... by sakisgeorgiadis

sakisgeorgiadis