Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΟΑΣΘ κάν΄το όπως τα ΕΛΤΑ !

Πάρα πολύ θετικά υποδέχθηκαν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΤΑ. Τις τρεις πρώτες ημέρες, υποβλήθηκαν εκατονταδες αιτήσεις. Το πρόγραμμα έχει στόχο την πρόωρη αποχώρηση 2.000 εργαζομένων, κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, με... κίνητρο bonus που ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 70.000 ευρώ.

Παρόμοιο πρόγραμμα ζητούν και αρκετοί εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ και σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει και στις σκέψεις παραγόντων της κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί μακροπρόθεσμα το μισθοδοτικό κόστος του Οργανισμού και κατά συνέπεια και η κρατική επιδότηση.


Πώς λειτουργεί η εθελούσια έξοδος στα ΕΛ.ΤΑ.

Το πρόγραμμα προβλέπει καταβολή μισθών έως και 4 ετών που θα φτάνουν έως και τα 95.000 ευρώ, κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη.

Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Με δαπάνη της εταιρείας προβλέπεται η διατήρηση των καλύψεων Ασφάλισης Ζωής και της Πρόσθετης Υγειονομικής Περίθαλψης για δύο χρόνια, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη του.

Επίσης, προβλέπεται νομική υποστήριξη από ειδικούς σε ασφαλιστικά ζητήματα εργατολόγους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο ΠΕΕ, προβλέπεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαΐου, ενώ το ποσό της εθελούσιας θα καταβάλλεται κατά την ημερομηνία της αποχώρησης.

sakisgeorgiadis