Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Τι ισχύει για τις βεβαιώσεις μετακίνησης στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι 28/2/2021

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 ΦΕΚ Β' 534/10-02-2021) (Ημερομηνία επανακυκλοφορίας: 11.02.2021), η ισχύς της οποίας παρατάθηκε μέχρι την 1-3-2021 με την Κ.Υ.Α. Δ1α/ΓΠ/οικ.9769/21 (ΦΕΚ-586 Β/13-2-21):

"Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών."

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και τα τμήματα μισθοδοσίας:

1. Η βεβαίωση εκδίδεται, είτε από το ΕΡΓΑΝΗ, είτε με τη χρήση της βεβαίωσης , που παρέχεται από το forma.gov.gr. Η "ΕΡΓΑΝΗ" δεν είναι μονόδρομος, ισχύει πλήρως και το έντυπο από το forma !

2. Η βεβαίωση, είτε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είτε με το έντυπο από το forma.gov.gr ισχύει για 14 ημέρες. Καμία βεβαίωση δεν ισχύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Το ωράριο, που συμπληρώνει ο εργοδότης, μπορεί να διασταυρωθεί και συνεπώς πρέπει να είναι αυτό που δηλώνεται στον πίνακα προσωπικού. Για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται με κυλιόμενο ωράριο (π.χ. οδηγοί που εργάζονται σε βάρδιες), πρέπει να αναγράφεται "κυλιόμενο ωράριο" και ο εργαζόμενος να φέρει μαζί του το "ωράριό" του, όπως υποβάλλεται στο Σ.Ε.Π.Ε., ώστε σε περίπτωση ελέγχου να είναι κατοχυρωμένος.

4. Φυσικά, δεν μπορεί να χορηγηθεί βεβαίωση, σε εργαζόμενο, που δεν προσέρχεται στην εργασία του, επειδή είναι σε αναστολή, σε άδεια ή σε καθεστώς τηλεργασίας.


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ forma.gov.gr:



sakisgeorgiadis