Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ενίσχυση των ΚΤΕΛ, αστικών, υπεραστικών, τουριστικών λεωφορείων και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 48,7 εκ ευρώ

Με το ποσό των 50 εκατ. € επιχορηγούνται τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, οι επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., με απόφαση που υπέγραψαν ο... αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.


Η χορήγηση επιδοτήσεων της παρούσας απόφασης αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του ημερολογιακού έτους 2020.

Προσδιορισμός Αποζημίωσης

1. Η αποζημίωση των δικαιούχων του άρθρου 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψιν και τα απολογιστικά στοιχεία πληρότητας θέσεων των δρομολογίων των αντίστοιχων μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου, των προηγούμενων τριών ετών 2017, 2018 και 2019.

2. Για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, το κόστος του εισιτηρίου και το ποσοστό μείωσης της πληρότητας που ορίστηκε στο 35%.

3. Το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται συνολικά σε 48.781.991,00 ευρώ.

4 εκ. ευρώ στα αστικά

4. Για τα αστικά λεωφορεία αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 0,052 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 4.001.109,00 ευρώ.

16 εκ.ευρώ στα υπεραστικά

5. Για τα υπεραστικά λεωφορεία αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 2,5 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 15.786.610,00 ευρώ.

8 εκ.ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

6. Για την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 2,7 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 7.986.972,00 ευρώ.

21 εκ.ευρώ στα τουριστικά

7. Για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 0,87 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που αντιστοιχεί στην τιμή μέσης διάνυσης ανά θέση τον μήνα, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 21.007.300 ευρώ

Διαδικασία αποζημίωσης 

1. Για την καταβολή των ανωτέρω ποσών στους δικαιούχους του άρθρου 1 ελήφθησαν υπόψιν για μεν τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ τα προγραμματισμένα και πραγματοποιηθέντα δρομολόγια με πληρότητα 65% , για δε τα τουριστικά λεωφορεία η μέση χιλιομετρική απόσταση που διανύουν ανά μήνα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), η οποία στην παρούσα περίοδο έγινε με πληρότητα 65 %. 

2. Για την καταβολή των αποζημιώσεων οι δικαιούχοι καταθέτουν στο αρμόδιο Υπουργείο αίτημα εγγράφως εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την δημοσίευση της παρούσας μαζί με τα δικαιολογητικά του άρθρου 5 της παρούσης. 

 3. Για τις εταιρείες ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., οι ανωτέρω αποζημιώσεις του αρθ. 3 περ. 4 και 5 θα πιστωθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια θα καταβληθούν στους δικαιούχους λαμβάνοντας υπόψιν και το μέγεθος του στόλου τους, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσης. 

4. Για την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., οι ανωτέρω αποζημιώσεις της παραγράφου 3 περ. 6 θα πιστωθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια θα καταβληθούν στην εταιρεία κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσης. 

5. Για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) οι ανωτέρω αποζημιώσεις της παραγράφου 3 περ. 7 θα πιστωθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού και στη συνέχεια θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσης. 

6. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο του πλήρους φακέλου δικαιολογητικών, στα οποία περιλαμβάνονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και του άρθρου 5. 

7. Η αριθμ. ΚΥΑ 2/39549/0026/11.6.2015 κυα (Β.1138) εφαρμόζεται και εν προκειμένω. 

Συμπληρωματικά, ως απαραίτητα δικαιολογητικά εκκαθάρισης της δαπάνης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία είναι τα κάτωθι: 
i. Αντίγραφο της απόφασης του αρμοδίου για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης οργάνου. ii. Κατάσταση πληρωμής δαπάνης υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη, στην οποία θα αναφέρονται τουλάχιστον: 
i) ο λογαριασμός οικονομικής ταξινόμησης, 
ii) ο φορέας, του οποίου επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, 
iii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη, 
iv) τα στοιχεία του δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο/επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ), 
v) το δικαιούμενο ποσό, 
vi) οι τυχόν κρατήσεις και ο φόρος, 
vii) το συνολικό καθαρό πληρωτέο ποσό και 
viii) η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου. 

iii. Απολογιστικά στοιχεία πληρότητας θέσεων των δρομολογίων των αντίστοιχων μηνών , Ιουλίου και Αυγούστου, των προηγούμενων τριών ετών 2017, 2018 και 2019. 

 8. Η αποζημίωση του άρθ. 1 καταβάλλεται για όλους τους ανωτέρω δικαιούχους κατόπιν της έκδοσης σχετικής εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Δικαιολογητικά 

Για την καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης στους δικαιούχους θα πρέπει να προσκομιστούν τα κάτωθι δικαιολογητικά: 
1. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα 
2. Υπεύθυνη δήλωση ότι το νομικό πρόσωπο δεν τελεί σε καθεστώς πτώχευσης και εκκαθάρισης 
3. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου στον οποίο θα πιστωθούν τα χρήματα 
4. ΑΦΜ και ΔΟΥ του δικαιούχου. 

sakisgeorgiadis