Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση ΑEGEAN για την κρατική ενίσχυση

Σχέδιο κρατικής στήριξης της Aegean μέσω ενός συνολικού πακέτου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ ευρώ έχει αποστείλει η κυβέρνηση προς... αξιολόγηση και έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.


Το σχέδιο απαιτεί και τη συμμετοχή των μετόχων της εταιρείας κατά το ήμισυ. Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης ανέρχεται σε 120 εκατομμύριο ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο – όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας - συγκριτικά με τη στήριξη αξίας άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν μέχρι σήμερα αθροιστικά οι αεροπορικές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Βάσει του σχεδίου, το οποίο διασφαλίζει και τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από τους μετόχους της Aegean, γεγονός που επί της ουσίας σηματοδοτεί την πραγματοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης τύπου warrants για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη συμφωνία πακέτο που συμπεριλαμβάνει και τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην εταιρεία βρίσκεται η Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Η συμφωνία, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να λάβει την έγκριση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της Ε.Ε. με την οποία έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές προκειμένου να οριστικοποιηθεί, όπως έχει γίνει κατά τους προηγούμενους μήνες και σε πολλές άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η AEGEAN θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις πληροφόρησης και διαφάνειας που υπέχει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

sakisgeorgiadis