Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Έκθεση τεκμηρίωσης λειτουργίας επιχείρησης με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υγειονομικoύ χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θεσπίσθηκαν το τελευταίο διάστημα, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και...... η εφαρμογή της τηλεργασίας με στόχο την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας) με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Προς διευκόλυνση, παρατίθεται κατωτέρω σχετικό υπόδειγμα έκθεσης τεκμηρίωσης το οποίο επισημαίνεται ότι χρήζει προσαρμογής ανάλογα με τα δεδομένα κάθε επιχείρησης.


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΚΤΕΛ.......

Έκθεση τεκμηρίωσης λειτουργίας επιχείρησης με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Η επιχείρηση μας, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 235 του ν. 4727/2020 και της ΚΥΑ 44921/1377/ 2020 (ΦΕΚ Β 4830/2.11.2020), που προβλέπουν την εφαρμογή εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας) σε ποσοστό 50%, υποχρεωτικά για τον μήνα Νοέμβριο από τις επιχειρήσεις οποιαδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, μόνο στις περιπτώσεις όπου μπορεί να παρασχεθεί (η τηλεργασία), εκπονεί την κατωτέρω έκθεση:

1.      Για την ορθή τήρηση της ανωτέρω διάταξης, η επιχείρηση μας έχει πρέπει να  προαναγγείλει μέσω της υποβολής του Εντύπου 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία εκ ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων της, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους,

Λόγω της φύσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΚΤΕΛ ..................Α.Ε., οι οποίες, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως, πολιτεία και κοινωνία ζητούν περισσότερα δρομολόγια, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν έχει υποβληθεί για κανέναν το έντυπο 4.1.

 Ειδικότερα η επιχείρηση μας απασχολεί συνολικά 200 εργαζόμενους εκ των οποίων 20 εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή και 10 σε νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.). Από τους απομένοντες 170 εργαζόμενους [200 – (20+10)], ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, κατά το μήνα Νοέμβριο ανέρχονται σε  (0) και τούτο διότι η εργασία των υπολοίπων εργαζόμενων δεν μπορεί να παρασχεθεί με τηλεργασία, δηλαδή των εξής:

  • Οδηγοί (όλοι), 150
  • Εκδότες εισιτηρίων (όλοι), 5
  • Σταθμάρχες (όλοι), 5
  • Τεχνικό προσωπικό (όλο) – Τα λεωφορεία κινούνται στο 100%, 5
  • Κεντρικός Ταμίας,  1
  • Γραμματέας προσωπικού, 1
  • Υπάλληλος λογιστηρίου, 3
  • ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 170
  • ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ: 0
  • ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 0 (ΑΠΟ 0)

Η επιχείρηση εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις , δεν  έθεσε σε καθεστώς τηλεργασίας κανέναν εργαζόμενο, διότι είναι πρακτικά αδύνατο. Το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανέναν εργαζόμενο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο προσωπικό διοίκησης/γραφείων, διότι απασχολείται ήδη πολύς μικρός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων σε αναλογία με το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να είναι παρόντες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των υπολοίπων, ανάγκες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως.

Εξ αυτού του λόγου δεν έχει υποβληθεί για κανέναν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», Εντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι της ΚΤΕΛ .................., έχουν κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, από ότι συνήθως, εργασίας που δυστυχώς δεν μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

 

Για την ΚΤΕΛ .............................

Ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Το σχετικό ΦΕΚ B' 4830:

ΦΕΚ Β 4830 by sakisgeorgiadis on Scribd

sakisgeorgiadis