Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Μετά τα Solaris, μεγάλη παραγγελία Mercedes από το Ισραήλ

Δεύτερη μεγάλη παραγγελία λεωφορείων από ισραηλινές εταιρείες έφτασε πρόσφατα, σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό κατασκευαστή λεωφορείων. Αφότου η Solaris έλαβε παραγγελία για 120 λεωφορεία (η είδηση εδώ), τώρα η Daimler Buses έλαβε ....μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες της. Το τμήμα λεωφορείων της Daimler Truck AG υπέβαλε μια επιτυχημένη προσφορά σε μεγάλο διαγωνισμό του Ισραήλ και κέρδισε την παραγγελία για συνολικά 415 αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Τα οχήματα θα πάνε στην Egged, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών λεωφορείων στο Ισραήλ.

Η παραγγελία είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Daimler Buses και της Colmobil, του γενικού διανομέα στο Ισραήλ και υπεύθυνη τόσο για την πώληση όσο και για την εξυπηρέτηση των λεωφορείων Mercedes-Benz.

O Till Oberwörder, επικεφαλής της Daimler Buses, είπε για την επιτυχία των πωλήσεων: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Egged επέλεξε τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία της μάρκας Mercedes-Benz. Η παραγγελία για 415 λεωφορεία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας μας. "

Η παραγγελία περιλαμβάνει 156 Euro 6 λεωφορεία με σασί OC 500 RF 1939 και 259 λεωφορεία Euro 6 με σασί αστικού λεωφορείου OC 500 LE 1830

Σασί Mercedes Iσπανίας, αμάξωμα Ισραήλ
 
Τα αστικά λεωφορεία είναι μοντέλα χαμηλής εισόδου (low entry). Το πλαίσιο παράγεται στο ισπανικό εργοστάσιο λεωφορείων της Daimler Buses στο Sámano, τα αμαξώματα των λεωφορείων από τους ισραηλινούς κατασκευαστές Haargaz και Merkavim και θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις τους. Συνεπώς, η Mercedes θα αποστείλει μόνο τα σασί/πλαίσια των 415 λεωφορείων και οι Ισραηλινοί θα κατασκευάσουν τις "καρότσες".  Πρόκειται για ένα μοντέλο συνεργασίας, που παράγει προστιθέμενη αξία στα Ισραηλινά εργοστάσια και ακολουθήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και στην Ελλάδα με σασί π.χ. της Volvo και αμαξώματα ("καρότσες") Σαρακάκη, αλλά δυστυχώς εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να έρχονται έτοιμα κι έτσι να μαραζώσει ο βιομηχανικός κλάδος των αμαξωμάτων στην Ελλάδα.

Θα πρέπει λοιπόν, να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας, στον επικείμενο μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 αστικών λεωφορείων, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να μειωθεί κατά πολύ το συνολικό κόστος.

Τα οχήματα θα παραδοθούν φέτος και μέχρι το επόμενο έτος και η Egged θα τα χρησιμοποιήσει στις πόλεις και τις υπεραστικές διαδρομές σε ολόκληρο το Ισραήλ.

Με στόλο περισσότερων από 4000 οχημάτων, η Egged μεταφέρει σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες κάθε μέρα και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των μισών μέσων μαζικής μεταφοράς στο Ισραήλ. Αυτό περιλαμβάνει 945 δρομολόγια υπεραστικών και αστικών λεωφορείων στις οποίες τα οχήματά τους καλύπτουν περισσότερα από 700.000 χιλιόμετρα καθημερινά.

sakisgeorgiadis