Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Υποχρεώσεις των μεταφορέων κατά τη μεταφορά μαθητών

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, που προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας. 
Το ΦΕΚ Β' 3780/8-9-2020, ορίζει μεταξύ άλλων, τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών, με σχολικά λεωφορεία.

Πώς θα γίνεται λοιπόν η μεταφορά μαθητών:

1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει περιορισμός πληρότητας στα σχολικά λεωφορεία. Υπάρχει όμως υποχρέωση τήρησης αποστάσεων. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στις ίδιες θέσεις κάθε μέρα. Πρακτικά, οι μεταφορείς, πρέπει να βάλουν καρτελάκι με το όνομα του μαθητή σε κάθε κάθισμα. 

Αναλυτικά, στην Κ.Υ.Α. αναφέρεται :

Άρθρο 21 Μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών 
1. Ειδικώς στην περίπτωση της μετακίνησης μαθητών, κατά παρέκκλιση των άρθρων 6 έως 9 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.53080/28.8.2020 (Β΄ 3611) κοινής απόφασης ...(αναφέρεται στον περιορισμό 65% που ΔΕΝ ισχύει στα σχολικά) επιτρέπεται η μεταφορά μαθητών και εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας του παρόντος άρθρου: 
α. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. 
β. Τα οχήματα κάθε κατηγορίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών.... ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων. 
γ. Οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι συνοδοί, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς. 
δ. Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση η οποία δεν θα αλλάζει. Προκρίνεται μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις. 

Ειδικώς για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων του παρόντος. 

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, δεν γίνεται δεκτή από τον οδηγό ή/και τον συνοδό η επιβίβασή του στο όχημα. 

Συνεπώς, το προσωπικό του λεωφορείου, πρέπει να αρνείται την παραλαβή παιδιού, το οποίο δεν φέρει μάσκα, είτε κατά την παραλαβή από το σπίτι του είτε από το σχολείο, κατά τη λήξη του προγράμματος.

2.  Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας μέσα στο σχολικό λεωφορείο, εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών:
α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα παιδιά με ειδικές δυσκολίες ΔΕΝ πρέπει να φορούν μάσκα:


Επομένως, η χρήση μάσκας στα παιδιά των ειδικών σχολείων, είναι προαιρετική.

3. Υγιή παιδιά, που αντιδρούν στη χρήση μάσκας:
Ο ΕΟΔΥ δίνει αναλυτικές οδηγίες, οι οποίες καταλήγουν στην ανάγκη περισσότερης πληροφόρησης των παιδιών και των γονέων, ώστε να πεισθούν για τη χρησιμότητα της μάσκας. Δεν έχει διευκρινιστεί το νομικό μέρος της "άρνησης" κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Συνεπώς, οι μεταφορείς έχουν περιορισμένες δυνατότητες επιβολής και ο ρόλος τους περιορίζεται σε σύσταση προς τους γονείς, για την εφαρμογή της νομοθεσίας και σε ενημέρωση του σχολείου. Πρακτικά, το προσωπικό του λεωφορείου δεν μπορεί να λάβει μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, εαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, κάποιο παιδί βγάζει τη μάσκα. Θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να φοράνε τα παιδιά τη μάσκα τους, μέσα στο λεωφορείο, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση παιδιών, που βγάζουν τη μάσκα.

4. Είναι υποχρεωμένοι οι μεταφορείς να θερμομετρούν τα παιδιά;
Όχι, υπάρχει όμως ισχυρή σύσταση πολλών σχολείων, να γίνεται θερμομέτρηση του παιδιού, ώστε να αποτρέπεται η μετάβαση στο σχολείο, οπότε πρέπει το παιδί να μείνει σε ειδική απομονωμένη αίθουσα, να κληθούν οι γονείς και να το παραλάβουν. Η θερμομέτρηση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προσφοράς των μεταφορέων, αρκεί να υπάρχει συνεργασία των γονέων. Εαν ο γονέας αντιδράσει και δηλώσει ότι απαγορεύει τη λήψη της θερμοκρασίας του παιδιού του, ο μεταφορέας δεν μπορεί να την επιβάλει. Μπορεί να συστήσει στο γονέα, να μη στείλει το παιδί στο σχολείο, μπορεί να ενημερώσει το σχολείο και τον ΕΟΔΥ, όχι όμως να απαγορεύσει την άνοδο στο λεωφορείο, παιδιού με πυρετό ή άλλα εμφανή συμπτώματα.


Πέραν των νόμων και των ΦΕΚ, λοιπόν, βασικό στοιχείο για μια ήρεμη και αποδοτική χρονιά, είναι η συνεργασία όλων. Εαν υπάρχουν δύστροποι γονείς, θα υπάρχει σίγουρα αναταραχή και θα χρειαστούν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σάκης Γεωργιάδης 9/9/2020



Ολόκληρο το ΦΕΚ Β' 3780

ΦΕΚ 8-9-2020 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ by sakisgeorgiadis on Scribd

sakisgeorgiadis