Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Τα μέτρα εισόδου οδηγών φορτηγών μέχρι και 3 Ιουλίου - Οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε rapid test

 Διατηρούνται μέχρι 3 Ιουλίου τα ίδια γνωστά μέτρα σύμφωνα με την τελευταία Κοινή υπ. απόφαση 39840, ΦΕΚ B’ 2742/25.06.2021, η οποία έχει ισχύ μέχρι την 3η Ιουλίου 2021. Έτσι:

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

- Προμαχώνα, Ορμενίου και Κήπων.

- Ευζώνων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7:00 έως τις 23:00.

- Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00.



Οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικώς, οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας που εκτελούν εμπορευματικές μεταφορές στις γραμμές Ιταλίας-Ελλάδας (προς τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας) οφείλουν να προσκομίζουν αρνητική δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) πριν την επιβίβασή τους επί του πλοίου στο λιμάνι αναχώρησης. Κατά την άφιξή τους στο ελληνικό λιμάνι προορισμού, οι οδηγοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές την ανωτέρω δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και υπόκεινται σε υποχρεωτική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επιστροφής του οδηγού και απομάκρυνσης του φορτηγού οχήματος από το λιμάνι με ευθύνη και έξοδά τους.


Παραμένουν οι καθυστερήσεις

Παραμένουν τα παραπάνω μέτρα, παραμένουν, όμως, και οι καθυστερήσεις που συνεπάγονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές φορτηγών στα συνοριακά σημεία εισόδου στη χώρα μας.

Αυτό συμβαίνει λόγω της υποχρέωσης διενέργειας του rapid test και, κυρίως, της υποχρεωτικής αναμονής του κάθε οδηγού φορτηγού μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Μετά την έκδοση του αρνητικού αποτελέσματος μπορεί ο οδηγός να συνεχίσει το ταξίδι του, αλλά στο μεταξύ μεσολαβεί και καθυστέρηση 10-12 λεπτών, ικανή να σχηματίσει μεγάλες ουρές φορτηγών ανάλογα, βέβαια, την ώρα και την ημέρα.

sakisgeorgiadis