Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Απολύτως άκυρη η πληροφόρηση περί μη λειτουργίας κλιματιστικών στα λεωφορεία!

Με αφορμή τον καύσωνα που προβλέπεται τις επόμενες ημέρες, γίνονται πολλά ρεπορτάζ σε σταθμούς λεωφορείων, στάσεις κ.λ.π., κοινή συνισταμένη των οποίων είναι η θεωρία ότι "απαγορεύεται η ....
λειτουργία των κλιματιστικών στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία".
Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο βέβαια, αλλά και δεν ισχύει τυπικά.
Για την ακρίβεια της ενημέρωσης:
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν επιβάλουν καμία "απαγόρευση".
Στο σχετικό τμήμα οδηγιών ( https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-mesa-mazikis-metaforas/) του ΕΟΔΥ, αναφέρεται:

Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (πχ οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.

Αυτό λοιπόν που υπάρχει ως τύπος είναι η σύσταση για "αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα", κάτι που είναι αυτονόητο ότι θα συμβεί και δεν χρειαζόταν καν οδηγία. Όλα τα λεωφορεία που διαθέτουν κλιματισμό, έχουν την επιλογή -όπως και τα Ι.Χ. - της εισαγωγής φρέσκου αέρα και της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.

Προφανώς, το κουμπί ανακύκλωσης, θα είναι μονίμως κλειστό, δεν χρειάζονται οδηγίες.

Επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς για τη χρήση κλιματισμού στις αστικές συγκοινωνίες εν αναμονή του μίνι - καύσωνα, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. «Επομένως θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών».

Επομένως, δεν προκύπτει από πουθενά "απαγόρευση" με τη νομική έννοια του όρου, αλλά σύσταση.

Είναι λοιπόν απολύτως βέβαιο ότι η σύσταση δεν θα τηρηθεί, επειδή πολύ απλά είναι ΤΕΛΕΙΩΣ αδύνατο.

Οι οδηγοί, αλλά και οι επιβάτες, καταλαβαίνουν ότι αν δεν λειτουργήσουν τα κλιματιστικά το μεσημέρι του Σαββάτου, που στην Αθήνα θα έχει 40 βαθμούς, θα πεθάνουν και οι οδηγοί και οι επιβάτες. Στην κυριολεξία!

sakisgeorgiadis