Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει σε αστικά, ταξί και ΚΤΕΛ από 7/5/2020

ΝΕΩΤΕΡΟ: 3 ημέρες μετά την τροποποίηση που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο, ανακλήθηκε η κατάργηση και επανήλθε το 50%. Δείτε εδώ

Καταργήθηκε ο περιορισμός του 50% των θέσεων, από τις 7/5/2020, με ...
την εγκύκλιο 26238/1398/06.05.2020, του Υφ.ΥΠΟΜΕ Γιάννη Κεφαλογιάννη

Δημοσιεύθηκε η υπ΄ αρ Δ1α/ΓΠ.οικ.27815/3-5-2020 (Β΄1647) κ.υ.α. «Κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.» με το άρθρο 3 της οποίας ορίστηκαν τα μέτρα προστασίας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, που πρέπει να λαμβάνονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς και το επιβατικό κοινό κατά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Το συγκεκριμένα μέτρα εφαρμόζονται στις μετακινήσεις που διενεργούνται στο πλαίσιο τακτικών αστικών, υπεραστικών και διεθνών οδικών επιβατικών μεταφορών. Η διαδικασία πιστοποίησης των παραβάσεων καθώς και επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων προβλέπονται στα άρθρα 8, 9 και 10 της ίδιας απόφασης.

Κάθε προγενέστερη ρύθμιση που αντιμετώπιζε διαφορετικά το ζήτημα παύει να ισχύει.



Η διάταξη για τα ΜΜΜ, που καταργήθηκε:

5. Για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης (Λ.Ι.Χ.), συμπεριλαμβανομένων και των λεωφορείων δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Η διάταξη για τα ΜΜΜ, που ισχύει από 7-5-2020

Άρθρο 3
Μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
1. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει, επίσης, για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
2. Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μονίμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού. 
3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.



Ολόκληρη η απόφαση της 6-5-2020, εδώ

Η προγενέστερη ρύθμιση που καταργήθηκε, εδώ


Τι ισχύει από τις 7/5/2020 στα ταξί

Άρθρο 5
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα
1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
2. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.
3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
4. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

sakisgeorgiadis.blogspot.com

sakisgeorgiadis