Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων

Μόνο μπελάδες θα δημιουργήσει στους περισσότερους φορείς το μέτρο, ειδικά στις οδικές μεταφορές επιβατών. Δηλαδή τι θα κάνει ο ΟΑΣΘ; Στο 1 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%. Με συντελεστή ΦΠΑ 13%, το εισιτήριο θα γίνει 91 λεπτά; Το μέτρο έχει νόημα σε τιμές εισιτηρίων πάνω από 10 ευρώ. Στις αστικές....
συγκοινωνίες θα δημιουργήσει έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας στα λογιστήρια.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταφορών, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση κι επί δύο μήνες δουλεύουν με τεράστιες ζημίες, δεν θα ωφεληθούν ούτε ένα ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ. Θα υποχρεωθούν να πουλάνε φθηνότερα και θα έχουν επιπλέον μείωση ρευστότητας. Οι καταναλωτές θα δουν κάποιες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, οι επιχειρήσεις όμως δεν ωφελούνται Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε. Αντί να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μεταφορών, όπως πολλοί άλλοι κλάδοι, επελέγη η "φιλολαϊκή" μείωση των κομίστρων, μέσω της μείωσης ΦΠΑ, που -ξανατονίζω- δεν ωφελεί σε τίποτε τις επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να βαφτίζεται "μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων" !


Στα μέτρα στήριξης κλάδων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές προσώπων.

Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα, από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020, ο ΦΠΑ σε όλα τα εισιτήρια θα μειωθεί στο 13%, από 24% που είναι σήμερα.

Το μέτρο ισχύει τόσο για τις αστικές συγκοινωνίες, όσο για τα τρένα, τα πλοία και τα αεροπλάνα.

sakisgeorgiadis