Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

"Εξυπνη κάμερα" και "αυτόματη απολύμανση λεωφορείου" για προστασία από τον κορωνοϊό, από την IRIZAR

Ο Όμιλος Irizar παρέχει νέες και «παλιές» λύσεις για λεωφορεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού Sars-Cov-2 ("κορωνοϊόυ"), στις δημόσιες συγκοινωνίες. Έχει αναπτύξει μια «έξυπνη κάμερα» για έλεγχο πρόσβασης και...
ένα σύστημα «Αυτόματης απολύμανσης οχήματος». Παλιά λύση είναι η ειδική χρήση και συντήρηση συστημάτων κλιματισμού.


Η "κάμερα ελέγχου πρόσβασης" είναι ένα έξυπνο σύστημα που βρίσκεται στην είσοδο του οχήματος. Στόχος του είναι να εμποδίσει τους επιβάτες που εμφανίζουν συμπτώματα ή που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα Covid-19 να επιβιβάζονται στο όχημα. Είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα θερμοκρασίας σώματος που μετρά τη θερμοκρασία των επιβατών και σημάνει συναγερμό όταν η θερμοκρασία του επιβάτη που εισέρχεται στο λεωφορείο είναι πάνω από 37º.
Ταυτόχρονα ενημερώνει τον επιβάτη με το μήνυμα:
"You should wear a face mask. Contact security guard".


Διαθέτει επίσης κάμερες,  που μπορούν να ανιχνεύσουν εάν οι επιβάτες φορούν προστατευτική μάσκα. Ένα ηχητικό σήμα τους προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην επιβιβαστούν στο όχημα και επίσης ειδοποιεί τον οδηγό, ότι εισέρχεται στο λεωφορείο επιβάτης χωρίς μάσκα. Η Irizar υπογραμμίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών δεν καταγράφονται, προκειμένου να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.


Αυτόματη απολύμανση σε 15-30 λεπτά

Ένα άλλο νέο μέτρο anti-Covid-19 από την Irizar είναι η «Αυτόματη απολύμανση οχήματος». Αυτό συνίσταται στην εγκατάσταση μίας σταθερής πρίζας στο όχημα που συνδέεται με μια εξωτερική συσκευή μέσω ενός ακροφυσίου και, με ένα υδροπνευματικό σύστημα νεφελοποιητή, μπορεί να απολυμάνει το όχημα μέσω του αέρα αυτόματα (χωρίς να υπάρχουν επιβάτες). 
Το σύστημα είναι εγκεκριμένο  από το ισπανικό Υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία νεφελοποίησης διαρκεί μεταξύ 15 και 30 λεπτών και απαιτεί αναμονή 3 έως 4 ωρών για να είναι δυνατή η πρόσβαση στο όχημα ξανά.

Επίσης, η Irizar παρέχει οθόνες διαχωρισμού για την περιοχή του οδηγού και διαχωριστικά πάνελ στην περιοχή επιβατών για τα μοντέλα Irizar, i3le, Irizar i4, Irizar i6 και Irizar i6S.

Ο καθαριστής αέρα Eco3 μειώνει μούχλα, βακτήρια, ιούς, πτητικές οργανικές ενώσεις, αλλεργιογόνα κ.λπ. και αποτρέπει δυσάρεστες οσμές. Η λειτουργικότητά του βασίζεται στην παραγωγή αρνητικών ιόντων και όζοντος και στην αύξηση της συγκέντρωσης οξυγόνου για να μην μολυνθεί ο αέρας μέσα στο όχημα. Εγκαθίσταται σε όλα τα συστήματα κλιματισμού οποιουδήποτε νέου ή παλιού λεωφορείου, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

Η Irizar, όπως όλοι οι κατασκευαστές, υποστηρίζει ότι η χρήση του κλιματισμού, συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης των βιο-αερολυμάτων. Τα συστήματα ανανέωσης αέρα εγγυώνται πλήρη ανανέωση του αέρα κάθε 3 έως 6 λεπτά και αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν οι πύλες ανανέωσης διατηρούνται εντελώς ανοιχτές. Με ανοιχτά ακροφύσια, υπάρχει κάθετη ροή αέρα από πάνω προς τα κάτω με ταχύτητα που εμποδίζει τη διασταυρούμενη μετάδοση μεταξύ των επιβατών. Και με τα ακροφύσια κλειστά, ο σχεδιασμός των ακροφυσίων δημιουργεί ένα φαινόμενο "φούσκα" ή "κουβούκλιο" γύρω από τους επιβάτες που δημιουργεί ένα εμπόδιο στα βιο-αερολύματα που δημιουργούνται γύρω τους.

Όλοι οι κατασκευαστές λεωφορείων, συνιστούν τη χρήση κλιματιστικού, ως anti-Covid-19 μέτρου, εφόσον δεν γίνεται εσωτερική ανακύκλωση του αέρα.

Η Irizar είναι Ισπανική βιομηχανία κατασκευής λεωφορείων, με 3.500 εργαζόμενους, 5 μονάδες παραγωγής σε Ισπανία, Μαρόκο, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική και κύκλο εργασιών της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ιδρύθηκε το 1889 και διακρίνεται για την έμφασή του στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογικών συστημάτων σε λεωφορεία.

sakisgeorgiadis.blogspot.com

sakisgeorgiadis