Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης στελεχών συγκοινωνιακών φορέων - Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, που παλαιότερα αποκαλούσαμε "πόθεν έσχες", αφορά μεταξύ άλλων και.... στους δημόσιους οργανισμούς συγκοινωνιών, αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες (ΚΤΕΛ, Τουριστικά) και συγκεκριμένα, τους ιδιοκτήτες, τους εταίρους, τους βασικούς μετόχους, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.




Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.);

Οι υπόχρεοι υποβολής Δ.Π.Κ. κατονομάζονται ρητά και περιοριστικά στις σχετικές διατάξεις και περιλαμβάνουν πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις:
  • στην πολιτική
  • σε Γραμματείες
  • στην Αυτοδιοίκηση
  • στον λοιπό Δημόσιο τομέα
  • στη δικαιοσύνη
  • στον χρηματοπιστωτικό τομέα
  • στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας
  • στις ελεγκτικές και οικονομικές υπηρεσίες
  • στον αθλητισμό
  • στις δημόσιες συμβάσεις
  • στον ιατρικό τομέα
  • σε λοιπούς τομείς, για τους οποίους προβλέπεται ρητή υποχρέωση σε ειδική διάταξη νόμου.

Ενδεικτικά παραδείγματα των 49 περιπτώσεων υπόχρεων παρατίθενται στο Παράρτημα Ι.

Υπόχρεοι καθίστανται επίσης:
οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η σχέση αυτή, πλέον ενός έτους.
τα αναπληρωματικά μέλη των συλλογικών οργάνων, εφόσον έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις τους, όπως αυτό προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του οργάνου.


Πότε υποβάλλεται η Δ.Κ.Π.;

Η αρχική Δ.Π.Κ. υποβάλλεται μέσα σε 90 ημερολογιακές ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας και δεν επηρεάζεται από χρονικά μεταγενέστερη απόκτηση άλλης ιδιότητας.

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 2 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας.

Ειδικά, για υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα, περιφερειάρχες και δημάρχους και δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται και για 3 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της λήξης της θητείας, με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας.

Η ετήσια Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι, για το φορολογικό έτος 2023, μέχρι την 26η Οκτωβρίου 2024.

Ελλείψεις ή ανακρίβειες της Δ.Π.Κ. επιτρέπεται να συμπληρωθούν οικειοθελώς από τον υπόχρεο, σε προθεσμία 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αρχικής, αν πρόκειται για αρχική Δ.Π.Κ. ή της ετήσιας Δ.Π.Κ..


Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορέων στους οποίους υπάγονται οι υπόχρεοι;

Εντός των πρώτων 15 ημερών κάθε μήνα για τις αρχικές Δ.Π.Κ. και μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους για τις ετήσιες Δ.Π.Κ., ο αρμόδιος φορέας ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται οι υπόχρεοι ετήσιας Δ.Π.Κ., υποχρεούται να καταχωρίσει ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής, και να οριστικοποιήσει την κατάσταση των υπόχρεων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Για τον σκοπό αυτόν, οι υπόχρεοι γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους, καθώς και αυτόν των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους, ώστε να επικαιροποιηθεί η κατάσταση υπόχρεων προσώπων.

Η μη ύπαρξη υπόχρεων δηλώνεται ηλεκτρονικά με την οριστικοποίηση μηδενικής κατάστασης από πιστοποιημένο χρήστη του φορέα.

Με την οριστικοποίηση της κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, αποστέλλεται αυτόματα σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπόχρεου. Η αποστολή αυτή επέχει θέση ενημέρωσης των υπόχρεων προσώπων για την υποχρέωσή τους προς υποβολή Δ.Π.Κ. και απαλλάσσεται ο αρμόδιος υπάλληλος του φορέα ή του οργάνου από κάθε σχετική ευθύνη.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της Δ.Π.Κ.;

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν αρχική Δ.Π.Κ., η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου και των ανήλικων τέκνων του στην ημεδαπή και την αλλοδαπή κατά την ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας ή την ανάληψη υπηρεσίας στην περίπτωση θητείας, την αξία κτήσης τους, εφόσον μπορεί να τεκμηριωθεί, και τον τρόπο κτήσης τους.

Μετά την αρχική δήλωση, σε κάθε ετήσια δήλωση οι υπόχρεοι δηλώνουν τις μεταβολές που έχουν επέλθει επί της συνολικής περιουσιακής τους κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά η δήλωση.

Οι ανωτέρω αναφερόμενες αρχικές ή ετήσιες δηλώσεις συμπεριλαμβάνουν και τα περιουσιακά κάθε ανήλικου τέκνου των υπόχρεων, ακόμα και αν αυτό ενηλικιώθηκε εντός του χρονικού διαστήματος στο οποίο αφορά η δήλωση.

Στη Δ.Π.Κ. αναφέρονται λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την ημερομηνία υποβολής της Δ.Π.Κ. προσωπικά, υπηρεσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων, καθώς και τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους.

Οι ετήσιες Δ.Π.Κ. περιέχουν τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.


Ποια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται στη Δ.Π.Κ.;

Για την υποβολή της Δ.Π.Κ., ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:τα έσοδα από κάθε πηγή,
τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους,
οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους
οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts),
η μίσθωση θυρίδων σε ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες που παρέχουν αυτήν την υπηρεσία,
τα κάθε χρήσης οχήματα, καθώς και τα πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα,
η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.

Ειδικά, για υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα, περιφερειάρχες και δημάρχους και δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, περιλαμβάνονται και οι δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, καθώς και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ κατά την ίδια ημερομηνία.

Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης αυτού κατά τη χρήση που αφορά η δήλωση, δηλώνονται υποχρεωτικώς ο τρόπος απόκτησης, το ύψος της σχετικής δαπάνης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε, καθώς και η πηγή προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης περιουσιακού στοιχείου που είχε δηλωθεί σε προηγούμενη δήλωση του υπόχρεου, δηλώνεται το τίμημα που έχει εισπραχθεί.

Με ποιον τρόπο υποβάλλεται η Δ.Π.Κ.;

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.pothen.gr. Η αυθεντικοποίηση του υπόχρεου στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση προσωπικών κωδικών taxisnet.

Ο υπόχρεος μπορεί, κατά περίπτωση, να επιλέξει να μεταφέρει στη Δ.Π.Κ. τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών και χορηγητικών λογαριασμών και των επενδυτικών προϊόντων, καθώς και στοιχεία θυρίδων. Όλα τα εν λόγω δεδομένα επισυνάπτονται αυτόματα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόμενη Δ.Π.Κ. Επιπρόσθετα έγγραφα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στις δηλώσεις, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα.



Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και τι αφορά αυτή;

Οι υπόχρεοι σε Δ.Π.Κ. υποβάλλουν και Δ.Ο.Σ., η οποία περιλαμβάνει:
τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες,
τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και Ο.Κοι.Π.,
οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους, είτε ως υπάλληλοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι,
οποιαδήποτε αμειβόμενη μη κύρια δραστηριότητα, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,
τη συμμετοχή σε εταιρεία ή κοινοπραξία, όταν αυτή η συμμετοχή ενδέχεται να έχει συνέπειες στη δημόσια πολιτική ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης,
για την περίπτωση προσώπων που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση, οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τρίτους, σε προσωπικό ή σε υλικούς πόρους, που χορηγείται σε συνάρτηση με τη δημόσια δραστηριότητά τους, με ένδειξη της ταυτότητας των τρίτων αυτών, εάν η συνολική αξία υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,
οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που προκάλεσαν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η περίπτωση κατά την οποία υπόχρεος έχει προσωπικό συμφέρον που μπορεί να επηρεάσει αθέμιτα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο υπόχρεος αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων,
τα τυχόν καταγεγραμμένα συμφέροντα στο Μητρώο Διαφάνειας.

Η Δ.Ο.Σ. υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός των ίδιων προθεσμιών και ταυτόχρονα με την υποβολή της Δ.Π.Κ., αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής.


Ποιες είναι οι συνέπειες μη συμμόρφωσης;

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει Δ.Π.Κ. εντός της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή Δ.Π.Κ., τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή. Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του υπόχρεου και των λοιπών προσώπων, για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης, προβλέπεται κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Αν η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς Δ.Π.Κ. τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Τρίτος, ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή, εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Οι υπεύθυνοι για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους φορείς στους οποίους υπάγονται οι υπόχρεοι, που παραλείπουν την καταχώριση της κατάστασης αυτής ή την καταχωρίζουν ελλιπώς, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν στην περίπτωση που τελείται αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ ή συνολικής αξίας περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ δημεύονται με καταδικαστική απόφαση, εκτός αν ο υπαίτιος αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή τους. Σε περίπτωση ανάμειξης του προϊόντος του αδικήματος με περιουσία που προέρχεται από νόμιμες πηγές, η κατάσχεση και η δήμευση επιβάλλονται μέχρι του ποσού της αξίας του προϊόντος αυτού.

Εκπρόθεσμες υποβολές Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. είναι δυνατές μέχρι και έναν χρόνο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ποσού από 50 έως 400 ευρώ κατά περίπτωση.


Ποιες είναι οι ειδικές προθεσμίες υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. προηγούμενων περιόδων που βρίσκονται σε ισχύ;

Εξαιρετικά, οι Δ.Π.Κ. και οι Δ.Ο.Σ.:
αρχικές, με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28η Φεβρουαρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024, και
ετήσιες του έτους 2023 (χρήση 2022),
υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2024.
......................................................................

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ 28/5/2024,

με την πολύτιμη συνδρομή της Baker Tilly
Κατεβάστε το έντυπο σε PDF από εδώ

sakisgeorgiadis