Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Περίπου 1 στους 10 «κόβει» εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ !

 Αποκαλυπτική για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι η έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην έρευνα αυτή, που στην ουσία αποτελεί μια γενική κυκλοφοριακή μελέτη (η τελευταία που είχε γίνει ήταν το…2000), περιλαμβάνονται και αξιοσημείωτες απαντήσεις για τα δεδομένα μετακινήσεων στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, εντυπωσιάζουν οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, για τις μετακινήσεις στα αστικά λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, μετρήθηκε ο επιιβατικός φόρτος σε 76 λεωφορειακές γραμμές, σε συνολικό δείγμα 2.282 δρομολόγια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ημερήσια επιβατική κίνηση είναι 315.000 επιβάτες. Η ταχύτητα λειτουργίας στα λεωφορεία φτάνει κατά μέσο όρο τα 22χλμ την ώρα ημερησίως, ενώ ο μεγαλύτερος κυκλοφοριακός φόρτος καταγράφεται στην Εγνατία, την Τσιμισκή και την Βασιλέως Γεωργίου (λίγο πριν το δημαρχείο).


Πόσοι «κόβουν» εισιτήριο

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό επικυρώσεως εισιτηρίων φτάνει στο 12%!

Ωστόσο, πηγές από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης σχολιάζουν ότι είναι πράγματι χαμηλό το ποσοστό των επικυρώσεων που εμφανίζει η έρευνα, ωστόσο η έρευνα διεξήχθη σε μια περίοδο (2021-2023) που εν μέρει ήταν περίοδος Covid, ενώ δεν είναι σαφές αν το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει τους χρήστες μηνιαίων ή τριμηνιαίων καρτών μετακινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι από τον ΟΣΕΘ εκτιμούν ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο ποσοστό εισιτηριοδιαφυγής, ωστόσο το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 20 με 30% και όχι 12%.

Παράλληλα, σχολιάζεται ότι είναι και υπερεκτιμημένος ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς ο αριθμός των 315.000 επιβατών ημερησίως είναι υψηλός.

https://www.theopinion.gr/reportaz/peripoy-1-stoys-10-kovei-eisitirio-sta-leoforeia-toy-oasth

sakisgeorgiadis