Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Μένος, απαξίωση και ξενομανία: Η άσκοπη κριτική προς τα ΚΤΕΛ


Γράφει για τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, ο Νίκος Χατζηδούρος

Η πρόσφατη "νίκη" των ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με...

δύο τουριστικά γραφεία, στον διαγωνισμό για την αστική συγκοινωνία στην Αθήνα, πυροδότησε ένα κύμα εχθρότητας και απαξίωσης στα διαδικτυακά σχόλια. 

Η έντονη κριτική, συχνά άστοχη και άκρως επιθετική, αγγίζει ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και μελλοντικής λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας. 

Γιατί όμως τόση έχθρα; 

Ξενομανία: Οι εταιρείες "ΚΤΕΛ" φέρουν ελληνικό όνομα και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, στο σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Τροφοδότησε εθνικιστικά αντανακλαστικά και αβάσιμες κατηγορίες περί "ξεπουλήματος" του ελληνικού δημόσιου αγαθού. Επιπλέον, αιτιάσεις για την απουσία ξένων επενδυτών. 

Άγνοια διαδικασιών: Πολλοί επικριτές αγνοούν ή αμφισβητούν τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες που διέπουν τον διαγωνισμό. Η ύπαρξη μόνον μίας προσφοράς δεν αποτελεί αδυναμία της διαδικασίας, αλλά πιθανή ένδειξη έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο project. 

Προκατάληψη: Η αρνητική φήμη που συνοδεύει τα ΚΤΕΛ, εν μέρει δικαιολογημένη, τροφοδοτεί άκριτη κριτική και δυσπιστία προς οποιοδήποτε εγχείρημά τους, αγνοώντας τυχόν βελτιώσεις ή νέες προοπτικές. 


Προς τι η άδικη κριτική; 

Ας δούμε τα γεγονότα: 

Νόμιμος διαγωνισμός: Η διαγωνιστική διαδικασία διεξήχθη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και κριτήρια, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες. 

Σημαντική επένδυση: Η προϋπόθεση περιλαμβάνει επένδυση 211 νέων λεωφορείων, αναβαθμίζοντας αισθητά τον στόλο της αστικής συγκοινωνίας. Και αυτό θα το χρηματοδοτήσουν κατά 100% τα ΚΤΕΛ, από ίδια κεφάλαια . 

Ενίσχυση ανταγωνισμού: Η είσοδος νέων φορέων στον τομέα μπορεί να φέρει υγιή ανταγωνισμό, βελτιώνοντας την ποιότητα υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. 


Εν κατακλείδι: 

Αντί άκριτης κριτικής και άσκοπης εχθρότητας, οφείλουμε να εστιάσουμε στην ουσία: 

Αξιολόγηση της πρότασης βάσει ρεαλιστικών κριτηρίων και μελλοντικών ωφελημάτων. 

Κριτική με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και εποικοδομητική διάθεση. 

Επαγρύπνηση για τυχόν αθέμιτες πρακτικές ή μελλοντική κακοδιαχείριση. 

Ας στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που φέρνει νέες επενδύσεις, βελτιώνει τις υποδομές και προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Η άσκοπη ξενομανία και η άκριτη απαξίωση δεν ωφελούν κανέναν. 


Νίκος Χατζηδούρος.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ 30-3-2024

sakisgeorgiadis