Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Πουλήθηκε το 35% της Flixbus

Οι EQT Furure και η  Kühne Holding  αγόρασαν το 35% της Flix.
Αναλυτικά:

Aνακοινώθηκε ότι η EQT Future και η Kühne Holding πρόκειται να αποκτήσουν μερίδιο 35% στη Flix, μητρική εταιρεία της FlixBus, ως μέρος αυτού που οι εταίροι αποκαλούν μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία που βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για την επόμενη φάση κερδοφόρου ανάπτυξης της Flix".

Η EQT είναι ένας παγκόσμιος επενδυτικός οργανισμός και η Kühne Holding συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επενδυτές logistics στον κόσμο. Τα τρία μέρη κατέληξαν σε μια οριστική συμφωνία, όπως λένε, για την EQT Future και την Kühne Holding να αποκτήσουν μειοψηφικό μερίδιο 35% στο Flix. Εκτός από μια κύρια επένδυση στη Flix, η EQT και η Kühne θα αποκτήσουν μετοχές από υφιστάμενους μετόχους για να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη συμμετοχή στη Flix. Η Flix λέει ότι η επένδυση θα ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της τροχιάς της κερδοφόρας ανάπτυξης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την EQT Future και την Kühne Holding ως ισχυρούς και στοχευμένους επενδυτές με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών σε βιώσιμες μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές. Το κεφάλαιο και η τεχνογνωσία τους θα αποτελέσουν ισχυρό πλεονέκτημα για το συνολικό στρατηγικό όραμα της εταιρείας μας. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε καλύτερους συνεργάτες για να ξεκινήσουμε το επόμενο κεφάλαιο του ταξιδιού της Flix», δήλωσε ο André Schwämmlein, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Flix.

Ο Andreas Aschenbrenner, ιδρυτικός συνεργάτης και αναπληρωτής επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας EQT Future, πρόσθεσε: «Το EQT Future υποστηρίζει υψηλής ποιότητας, αναπτυσσόμενες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να είναι ηγέτες βιωσιμότητας στους τομείς τους. Η Flix είναι το τέλειο παράδειγμα αυτού. Είμαστε βαθιά εντυπωσιασμένοι από ό,τι έχτισαν ο André και η ομάδα του, έχοντας αναπτύξει τη Flix από startup, στον ξεκάθαρο παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς, που δραστηριοποιείται σε 43 χώρες.

«Για εμάς στην EQT,  πάντα  παρέχουμε κάτι περισσότερο από κεφάλαια. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Kühne Holding, έναν από τους κορυφαίους επενδυτές μεταφορών και logistics, και μαζί με τον André και την ομάδα του, είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε τη στρατηγική ατζέντα ανάπτυξης της Flix μακροπρόθεσμα. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική  χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Flix για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων θα φτάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και πιστεύουμε ότι το Flix βρίσκεται σε μια πορεία να γίνει ο παίκτης που καθορίζει την κατηγορία στις μαζικές μεταφορές εδάφους, με τεράστιες δυνατότητες να γίνει ακόμη πιο γνωστό όνομα στον κλάδο."

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kühne Holding Dominik de Daniel σχολίασε: «Η Flix οδηγεί την επόμενη γενιά μαζικών μεταφορών. Η Kühne Holding είναι περήφανη που τις υποστηρίζει ενεργά ως στρατηγικό εταίρο στην επόμενη φάση επέκτασής τους. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετική σχέση με τους συναδέλφους της EQT Future. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον André Schwämmlein και την ομάδα του και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε το μέλλον της Flix σε μια ευεργετική συνεργασία.»

Ο Karl Gernandt, Πρόεδρος της Kühne Holding, πρόσθεσε: «Ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας, η Kühne Holding κάνει τώρα ένα περαιτέρω βήμα στην αγορά μαζικών μεταφορών με λεωφορεία. Με το αποδεδειγμένο μοντέλο λειτουργίας του Flix, βλέπουμε μεγάλες συνέργειες με τις άλλες επενδύσεις μας στον τομέα των μεταφορών. Επιπλέον, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη στρατηγική επέκτασης του διεθνούς δικτύου της. Οικοδομούμε πάνω στις μεγάλες επιτυχίες που έχει  η Flix καθιερώνοντας το λεωφορείο ως το κορυφαίο βιώσιμο μέσο μεταφοράς – για περισσότερο από μια δεκαετία στην Ευρώπη και τώρα και στο εξωτερικό».

Η επένδυση έρχεται σε μια περίοδο συνεχιζόμενης σημαντικής δυναμικής ανάπτυξης και στρατηγικής επέκτασης στη Flix. Η εταιρεία ανέφερε αύξηση 30% των συνολικών εσόδων το 2023 και, για πρώτη φορά, έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια συνολικά έσοδα. Για να ενισχύσει περαιτέρω τη γεωγραφική της παρουσία, η Flix εισήλθε πρόσφατα σε δύο από τις σημαντικότερες αγορές λεωφορείων παγκοσμίως, τη Χιλή και την Ινδία. Προχωρά επίσης με την ενοποίηση της Greyhound Lines, που εξαγοράστηκε το 2021, με τις δραστηριότητές της να βρίσκιονται στις ΗΠΑ.

sakisgeorgiadis