Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Νέο ΦΕΚ: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR test

 Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Β' 5673/4-12-2021, με τα μέτρα που θα ισχύσουν έως τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ.3 της ΚΥΑ 75414, που εμπεριέχεται στο ΦΕΚ, πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται από τις 6 Δεκεμβρίου 2021 και μετέπειτα,  μόνο μετά από θετικό PCR test και ισχύει για 6 μήνες από...την ημερομηνία της διενέργειας του PCR που έδειξε "θετικό".

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ:

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. 

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, το πιστοποιητικό νόσησης ισχύει από την ημερομηνία του επαναληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. 

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www. gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης  ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. 

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.



sakisgeorgiadis