Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Βελόπουλος: Γιατί μείωσαν τα ΚΤΕΛ τα δρομολόγια; - Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών

Στις 9/11/21, ο βουλευτής και Πρόεδρος της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ" Κυριάκος Βελόπουλος, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με το εξής περιεχόμενο:




Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού της Επικράτειας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αρρυθμία στα δρομολόγια των υπεραστικών «ΚΤΕΛ» αλλά και μια δυσβάσταχτη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό. Η υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθημερινά, γίνεται αποδέκτης παραπόνων από το επιβατικό κοινό, ανά την Επικράτεια, αναφορικά με την ανάγκη για ορθή και απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων των τακτικών υπεραστικών γραμμών από τις «ΚΤΕΛ» και «ΚΤΕΛ Α.Ε.».

Είναι γεγονός ότι, κατά την διάρκεια της «πανδημίας», έγιναν αρκετές περικοπές δρομολογίων, στα πλαίσια των μέτρων κατά του «Covid-19», αλλά και λόγω των γενικευμένων εγκλεισμών. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της «πανδημίας» και παρά την άρση αρκετών υγειονομικών μέτρων, τα μέτρα των περικοπών στις υπεραστικές συγκοινωνίες είναι ακόμη σε ισχύ, προκαλώντας καθημερινή ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με τον Ν. 2963/01, η αρμοδιότητα για την ίδρυση νέων τακτικών γραμμών, καθώς και την κατάργηση υφισταμένων ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο νόμο, οι αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές φέρουν την ευθύνη και για την εποπτεία της εκτέλεσης του υπεραστικού συγκοινωνιακού έργου από τις εταιρείες «ΚΤΕΛ» και «ΚΤΕΛ Α.Ε.», στις οποίες έχει ανατεθεί το ανωτέρω συγκοινωνιακό έργο, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές μεταφορικές ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να «νίπτει τας χείρας του» και να ρίχνει την ευθύνη στην Περιφέρεια, όμως, το επιβατικό κοινό είναι αυτό, που χωρίς να φταίει σε τίποτε, παρακολουθεί τις όποιες δημόσιες Αρχές να αποποιούνται των ευθυνών τους, να στερούνται πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα, οι επιβάτες βρίσκονται στην δίνη μιας δυσάρεστης και πρωτοφανούς ταλαιπωρίας, αναζητώντας απεγνωσμένα να δοθεί άμεσα μια λύση, που θα δώσει τέλος στην καθημερινή Οδύσσεια όποιου πολίτη θέλει να ταξιδεύει με τα λεωφορεία των «ΚΤΕΛ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε την ορθή και απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων των τακτικών υπεραστικών γραμμών των «ΚΤΕΛ»;

2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες και να λάβετε τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές, ώστε να επιληφθούν του σοβαρού ανωτέρω ζητήματος, που έχει ανακύψει στις υπεραστικές συγκοινωνίες;



Η απάντηση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, στις 20/12/2021

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID 19 όπως επικαιροποιήθηκαν με την υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.72486/2021 (Β΄5401/20.11.2021) προβλέπεται «η λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ και του σιδηρόδρομου με μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%)», χωρίς να υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την πυκνότητα των δρομολογίων.

Επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του Ν.2963/23.11.01 (ΦΕΚ Α 268/23.11.01) “Οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τεχνικός έλεγχος οχημάτων και ασφάλεια χερσαίων μεταφορών και άλλες διατάξεις”, ο χαρακτηρισμός των υπεραστικών τακτικών γραμμών καθώς και ο καθορισμός της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος αυτών αλλά και του αριθμού των δρομολογίων που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ αποτελούν αρμοδιότητα των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η εξυπηρέτηση επίσης των υπεραστικών γραμμών γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του ιδίου νόμου.

Οι βασικοί όροι καθορισμού των δρομολογίων, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια, καθορίζονται με την οικ.Β-15596/1141/2003 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου μας, «περί ελαχίστου αριθμού δρομολογίων». Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των ανωτέρω ανήκει στις Περιφέρειες.

Στο πλαίσιο άσκησης αυτής της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μας απέστειλε τα υπ’ αριθ.140082/22.12.20 (ΑΔΑ:ΩΡΗ9465ΧΘΞ-435) και 274740/08.10.21 (ΑΔΑ:Ω05Γ465ΧΘΞ-ΜΝ4) έγγραφα στις αρμόδιες Yπηρεσίες, προκειμένου να μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία των επιβατικών συγκοινωνιών.

sakisgeorgiadis