Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Στα 300 ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας 2022 υπεραστικών ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων

 Ιδιοκτήτης υπεραστικού λεωφορείου ΚΤΕΛ με 54 θέσεις, απηύθηνε την εξής ερώτηση στο blog:

Λέτε εδώ ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το λεωφορείο μου, είναι 300 ευρώ. Όμως εγώ εκτύπωσα από την ΑΑΔΕ....

(https://www1.aade.gr/gsisapps5/telh-kykloforias-without-sso/#!/mainview) και μου βγάζει 510 ευρώ. Μήπως κάνετε κάποιο λάθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι, δεν κάνουμε λάθος. Λάθος έκανε η Διεύθυνση Μεταφορών της "Νομαρχίας" σας, που καταχώρησε το λεωφορείο σας, ως ΙΔΙΩΤΙΚΟ, δηλαδή, εαν δείτε στην άδεια κυκλοφορίας του, γράφει Λ.Ι.Χ. (Λεωφορείο Ιδιωτικής Χρήσης) κι όχι Λ.Δ.Χ. (Λεωφορείο Δημόσιας Χρήσης) όπως θα έπρεπε! Ιδιωτικά λεωφορεία είναι αυτά που έχουν π.χ. οι ομάδες, τα εργοστάσια, διάφορες οργανώσεις κ.λ.π. Δείτε την άδεια!

Πράγματι, ο αναγνώστης είδε το λάθος στην άδεια και μας ευχαρίστησε. Το λάθος θα πρέπει να διορθώσει η Διεύθυνση Μεταφορών, να εκδώσει νέα άδεια κυκλοφορίας, να ενημερώσει το αρχείο οχημάτων και ο φορολογούμενος να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ.  με τη νέα άδεια για επανυπολογισμό και ακύρωση των τελών, καθώς το λεωφορείο είναι καινούριο σε αντικατάσταση άλλου.

Τα τέλη είναι αυτά που αναφέρονται στον πίνακα του άρθρου.

Όπως βλέπετε στον πίνακα, τα μικρά λεωφορεία, πληρώνουν λιγότερα τέλη. Τα "σπριντεράκια" που χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ και οι τουριστικοί για τη μεταφορά μαθητών, πληρώνουν 215 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι ΜΗΔΕΝΙΚΑ τα τέλη για τα καινούρια υπεραστικά λεωφορεία έως 5 ετών, που τέθηκαν σε κυκλοφορία σε αντικατάσταση άλλου, το 2021 ή το 2020, καθώς σε αυτά χορηγείται απαλλαγή για 3 χρόνια, του έτους κατασκευής συμπεριλαμβανόμενου. Π.χ. λεωφορείο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 και ήταν τότε μοντέλο 2016 (δηλαδή είναι μέσα στην πενταετία), δικαιούται απαλλαγή για τα έτη 2020, 2021, 2022.

Αυτό προβλέπει ο Ν.2963/2001, άρθρο 12, παρ.6.

6. Κάθε αστικό ή υπεραστικό λεωφορείο που τίθεται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία σε αντικατάσταση κυκλοφο­ρούντος λεωφορείου και είναι καινούργιο ή μεταχειρι­σμένο ηλικίας έως πέντε ετών από του έτους κατασκευής του πλαισίου, απαλλάσσεται των τελών κυκλοφορίας επί μια τριετία από του έτους ταξινόμησής του συμπεριλαμβανομένου.


sakisgeorgiadis.blogspot.com , 21/12/2021

sakisgeorgiadis